„Lăsați femeile să ia propriile decizii” – Experții în drepturile omului cer decriminalizarea avorturilor

Avorturile care au loc în condiții nesigure provoacămoartea a aproximativ 50.000 de femei, în fiecare an. Din acest motiv, un grup de experți ai Organizației Națiunilor Unite a cerut statelor din întreaga lume să decriminalizeze avorturile și să se asigure că femeile au dreptul la propriile decizii ce țin de acest aspect.

De Ziua Internațională a Accesului la Avort în Siguranță, grupul de experți pentru drepturile omului a declarat:

„Avorturile nesigure provoacă moartea a aproximativ 47.000 de femei în fiecare an. Alte încă cinci milioane de femei suferă de o formă de invaliditate temporară sau permanentă, în urma unei întreruperi de sarcini”.

Abilitatea unei femei sau a unei fete de a-și lua propriile decizii cu privire la sarcină „este dreptul ei fundamental la egalitate, intimitate și integritate fizică și mentală, și este o condiție prealabilă pentru exercitarea altor drepturi și libertăți”, au mai precizat experții.

Se estimează că 225 de milioane de femei din întreaga lume, în prezent, nu au acces la contracepția modernă, ceea ce duce adesea la sarcini neplanificate. Pentru fetele din țările în curs de dezvoltare, problemele legate de sarcină și naștere sunt unele dintre cele mai frecvente cauze de deces. De altfel, fetele sub vârsta de 15 ani sunt de cinci ori mai expuse riscului.

„Cadrul legal cu privire la avort a fost, de regulă, creat astfel încât să controleze capacitatea de luare a deciziilor a femeilor, prin intermediul dreptului penal”, spun specialiștii.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demonstrează că incriminarea unui avort, nu reduce numărul femeilor care recurg la acest proceduri. Din contra, este mai probabil ca numărul celor care recurg la avorturi în condiții nesigure să crească.

„Prea multe femei sunt maltratate din punct de vedere fizic și verbal sau pur și simplu acestea refuză asistența medicală de urgență după avorturi. Guvernele au datoria să asigure un tratament uman femeilor ce recurg la o încetare de sarcină, în special, în cazul unor avorturi spontane”, au adăugat experții.

Aceștia au cerut ca subiectul avorturilor în condiții nesigure să fie abordat de către specialiștii din domeniul sănătății publice, ai malpraxisului, precum și cei ai dreptului civil.

„Este crucial ca țările să își demonstreze angajamentul de a elimina discriminarea femeilor, prin acte legislative. Este nevoie să fie întreprinse mășuri de promovare a drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor și adolescenților, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului”, au conchis experții.

Alăturați-vă grupului мы за выбор / sustinem alegerea ta pentru a fi la curent cu noutăți din domeniul sănătății reproductive.