Acces la avort medicamentos la nivel global – îndemnul noului raport FIPF

Federația Internațională a Planificării Familiale (FIPF) a lansat un nou raport „The HER in CHARGE” cu privire la accesul la avortul medicamentos ca o chemare la acțiune de urgență. Raportul îndeamnă guvernele, lucrătorii din sectorul sănătății, mediul academic și sectorul ONG-lor să întreprindă măsuri urgente pentru a stopa şi preveni moartea femeilor prin unificarea eforturilor în vederea accesului la avortul medicamentos.

Aproape unul din două avorturi are loc în condiții nesigure – echivalentul a 25 de milione de femei în fiecare an sunt forțate să găsească soluții personale, adesea periculoase, pentru a scăpa de sarcină nedorită. Tehnologii, cunoștințe și experiențe în a practica procedurile de avort sigur există. Cu toate aceaste zeci de milioane de femei decedează în fiecare an din cauza lipsei accesului la procedurile de avort complet sigur.

Avort medicamentos – folosirea misoprostolului sau în combinație cu mifepriston pentru a evita o sarcină nedorită – este sigur, ieftin și simplu de administrat.

Dr Alvaro Bermejo, FIPF Director General declară:

„Avortul medicamentos nu este o noutate, dar potențialul său nu a fost atins integral, din cauză lipsei acțiunilor și a prioritizării de către guverne, donatori, profeșioniști, furnizori de servicii de sănătate și societatea civilă. Faptul că dispunem de astfel de tehnologii, care rămân inaccesibile este o tragedie la nivel global.”

Raportul demonstrează că avorturile medicamentoase au un potențial de a revoluționa livrarea avorturilor în siguranță global. Fără avortul medicamentos, femeile sunt negate grija adecvată. Ele nu trebuie să fie forțate să riște cu sănătatea proprie. Pentru ca avorturile să devină sigure, este absolut necesar de a acționa acum”.

Raportul Her In Charge declară că accesul la avorturile în siguranță poate fi majorat prin practica avortului medicamentos, astfel acordând femeilor posibilitatea să ia propriile decizii în vederea corpului său. De altfel, un drept fundamental al femeii.

Recomandările cheie:

  • Guvernele ar trebui să creeze un mediu de susținere pentru a asigura femeile cu acces la avort legal și sigur,inclusiv în cadrul politic, social, economic, de sănătate și legal.
  • Avortul medicamentos ar trebui să fie incorporat în sistemul de sănătate. Guvernele pot asigura calitatea, disponibilitatea și accesibilitatea preparatelor necesare pentru avortul medicamentos prin înregistrarea misoprostolului și mifepristone in lista medicamentelor esențiale a țării sale.
  • Femeile trebuie susținute de sistemele de sănătate prin accesarea informației de care au nevoie pentru a beneficia de un avort medicamentos în siguranță și acces la îngrijirile post avort. Aceasta include cazurile de avort medicamentos fără supravegherea medicală. Femeile trebuie să fie informate despre riscurile avortului medicamentos, dozare și să aibă acces la servicii de îngrijire post avort și contracepție.
  • Femeile trebuie să aibă toate opțiunile: fie avort medicamentos sau chirurgical, într-o instituție medicală sau acasă – oricare le-ar fi preferința. Este dreptul lor.

Raportul integral poate fi citit aici

Mai multe informații despre Campania „Eu Decid” poate fi găsită aici.

Sursa