Aflați cum avansează proiectul „Îmbunătățirea accesului la servicii de avort medical prin telemedicină în Kârgâzstan”. Un proiect lansat în colaborare cu CIDSR

Suntem mandri ca avem noutati bune din Kyrgyzstan, de la colega noastra Бактыгул Бозгорпоева.

Dumneaiei ne-a oferit informații prospăte referitor la procesul de desfășurare a proiectului pilot  din Kârgâzstan: „Îmbunătățirea accesului la servicii de avort medicamentos prin telemedicină în Kârgâzstan”.

Până în prezent, în total 50 de femei din Bishkek (20 de femei) și Jalal-Abad (30 de femei) beneficiază de servicii de avort medicamentos prin intermediul telemedicinei. Medabon a fost livrat la 21 de femei prin curier, în 18 cazuri a fost preluat personal și în 11 cazuri a fost oferit prin intermediul rudelor. Consultanții noștri instruiți au constatat faptul că femeile au remarcat că avortul medicamentos prin intermediul telemedicinei nu le încalcă dreptul la confidențialitate, de asemenea, nu au fost nevoite să stea la coadă pentru a obține o programare la medic,or să se elibereze de la serviciu, sau să găsească o bonă pentru copii pentru a veni în vizită.

Colega noastra, Бактыгул Бозгорпоева, a menționat că  ne va ține la curent și referitor la procesul de implementare a următoarei etape ale proiectului. Acest proiect este realizat  în parteneriat cu Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Republica Moldova, cu suportul Grand Challenges Canada. Directorul CIDSR, Rodica Comendant periodic pleacă în vizite de lucru în Kârgâzstan  pentru a oferi suport informațional și susținere profesională în cadrul acestui proiect, astfel faptul că se lucrează în echipă este un indiciu clar că rezultatul pozitiv al proiectului este garantat.

Le dorim succes colegilor noștri din Kyrgyzstan suntem siguri că împreună vom reuși să facem schimbări benefice în domeniul sănătății și drepturilor reproductive.