Avortul Transfrontalier: O carte despre călătoriile transnaționale și accesul la serviciile de avort

Avortul sigur, legal și accesibil este recunoscut pe scară largă ca un serviciu medical esențial pentru femeile din întreaga lume. Atunci când accesul la serviciul respectiv este refuzat sau restricționat, femeile sunt obligate să efectueze întrerupă sarcini nedorite la termen, să caute servicii de avort pe piața neagră, să încerce avorturi induse de sine sau chiar să călătorească în state mai puțin restrictive, provincii și țări ca să primească îngrijire.

Lucrarea Avortul Transfrontalier se concentrează pe călătoriile dincolo de frontierele interne și externe pentru a întrerupe o sarcină. Christabelle Sethna și Gayle Davis au adunat un cadru de autori care examinează modul în care politicile restrictive forțează femeile să se deplaseze atât în interiorul cât și în afara frontierelor naționale, în scopul de a ajunge la furnizorii de servicii de avort, de multe ori cu cheltuieli mari, pe distanțe lungi și cu riscuri semnificative de siguranță. Analizând perspective istorice și contemporane, autorii examinează situația în regiuni care includ Texas, Insula Prince Edward, Irlanda, Australia, Marea Britanie și Europa de Est. Pe parcursul lucrării, autorii iau o abordare feministă  privind călătoriile transnaționale și accesul la serviciile de avort, care sunt sensibile la inegalitățile de gen, rasă, și clasa din domeniul îngrijirii sănătății reproductive.

Această lucrare multidisciplinară discută probleme logistice, juridice și etice provocatoare în timp ce explorează aspectele legate de turismul medical. O revigorare remarcabilă a drepturilor reproductive și o atenție reînnoită la securitatea frontierelor în multe părți ale lumii, vor face din Avortul Transfrontalier o lucrare utilă pentru cercetătorii studiilor despre inegalitatea de gen și problemele femeilor, sănătate, medicină, drept, studii de mobilitate și justiție reproductivă.

Prima ediție (kindle) a cărții poate fi procurată aici: https://jhupbooks.press.jhu.edu/title/abortion-across-borders