Ce aspecte ale avortului trebuie predate studenților la medicină? O evaluare a viziunii studenților în materie de avort și a implicării lor ulterioare în furnizarea serviciilor de avort

Pollyanna Cohen1 , Jonathan Mayhew2 , Faye Gishen1 , Henry W. W. Potts3 , Patricia A. Lohr4 și Jayne Kavanagh1*

Jurnalul BMC Medical Education volumul 21, Numărul articolului: 4 (2021)

Abstract

Context: Una din trei femei din Regatul Unit (RU) va ajunge să avorteze înainte de vârsta de 45 de ani, avortul constituind astfel un element esențial al sănătății reproductive. Totuși, din punct de vedere etic, avortul continuă să fie un subiect supus disputelor și stigmatizărilor, fiind predat într-o manieră variabilă în școlile medicale din RU, iar numărul medicilor dispuși să ofere servicii de avort devenind în mod îngrijorător din ce în ce mai mic. Facultatea de Medicină a University College London (UCLMS) a conceput metode practice și incluzive de predare, menite să ii facă pe studenți să înțeleagă importanța îngrijirilor în materie de avort și să îi pregătească să devină specialiști competenți în acest domeniu. Acest studiu a avut ca scop identificarea opiniilor studenților cu privire la această materie și a atitudinilor lor față de avort în ansamblu.

Metode: I-am invitat pe toți cei 357 de studenți în ultimul an la facultatea de medicină a UCL să completeze un chestionar online care conține întrebări închise, studiind astfel opiniile lor cu privire la predarea avortului, convingerile personale aferente avortului și disponibilitatea ulterioară de a oferi servicii de îngrijire în cazul avortului. Răspunsurile acestora au fost analizate în baza unor teste non-parametrice.

Rezultate: O sută patruzeci și șase de chestionare (rata de răspuns de 41%) au arătat că 83% dintre studenți au optat pentru dreptul la avort. Cincizeci și șapte la sută au considerat că li s-au predat informații suficiente aferente avortului, 39% ar fi dorit să li se predea mai multe cunoștințe în acest domeniu și 4% au declarat că li s-a predat prea mult. Nu a existat nicio corelație între atitudinea studenților față de avort și evaluarea predării; atât studenții pentru, cât și cei contra dreptului la avort au evaluat în general predarea în domeniu ca fiind importantă și au apreciat gama de metode utilizate. Studenții au solicitat mai multă practică simulată în ceea ce privește discuțiile cu pacientele care solicită avort. Studenții contra dreptului la avort au demonstrat o disponibilitate mai redusă de a discuta, aproba, certifica și furniza pe viitor servicii de avort. Dreptul la avort s-a bucurat de o rată mai mare în rândul studenților care își doresc o carieră în domenii în care pot întâlni cazuri de avort.

Concluzii: Majoritatea studenților la medicină în cadrul UCL au optat pentru dreptul la avort și s-au arătat dispuși să ofere servicii de îngrijire în avort pe viitor. De asemenea, aceștia au apreciat eforturile de a face procesul de predare în materie de avort practic, captivant, sensibil și incluziv. Pe lângă pregătirea studenților pentru a deveni specialiști competenți și grijulii, predarea în domeniu pare să îi facă să perceapă avortul ca pe un element esențial al sănătății femeilor și poate contribui la eliminarea stigmatizării avortului.

Cuvinte cheie: Avort, studenți la facultatea de medicină, sănătatea femeilor, etică și legislație, curriculum incluziv