Corpul Meu, Dreptul Meu

Prin intermediul Manifestului „Corpul Meu, Dreptul Meu!” publicat în „Le Nouvel Observateur” la data de 12 octombrie 2015, 343 de Femei Europene cer drepturi sexuale și reproductive egale pentru toate femeile în Europa.

Drepturile sexuale și reproductive pentru femei în Europa

Noi, 343 de femei europene, reprezentăm o Europă a drepturilor femeii și a autodeterminării. Noi aducem omagiu celor 343 de femei care au publicat un manifest în Franța în publicația „Le Nouvel Observateur” în 1971 solicitând drepturi sexuale și reproductive ale femeilor prin cererea procedurilor de avort legale.

Facem același lucru și astăzi, deoarece Europa se confruntă cu o reacție la adresa drepturilor femeilor: Realizările privind drepturile sexuale și reproductive din anii 1970 sunt din nou amenințate. Prin urmare, solicităm Comisiei Europene să stabilească și să garanteze protejarea și avansarea drepturilor femeii și autodeterminării.

În ciuda realizărilor recente, aceasta este eliminarea interdicției de avort în Irlanda. Guvernul polonez face tentative repetate de a limita posibilitățile deja limitate. În Malta, avorturile sunt ilegale. În Italia, mulți profesioniști refuză pur și simplu să le efectueze. Acestea sunt doar câteva exemple de reculul privind drepturile femeilor, și rămânem atenți la acest atac asupra auto-determinare a femeilor și încercarea de a restabili valorile autoritare în Uniunea Europeană.

Dreptul la autodeterminare este departe de a fi egal în Europa: unor femei li se permite să avorteze legal și în siguranță datorită drepturilor obținute în mod progresiv încă din anii 1970. Altora, mai ales dacă nu pot călători pentru a întrerupe sarcina, sunt obligate să apeleze la tratamente ilegale în condiții periculoase, riscând cu sănătatea și viața proprie. Această inegalitate este inacceptabilă, la fel ca și tăcerea din jurul negării drepturilor fundamentale ale femeii în Uniunea Europene.

Astăzi, când onorăm „Manifestul 343“, care a solicitat dreptul la avort în Franța în 1971, noi cerem aceleași drepturi pentru toate femeile din Europa. Dacă nu acționăm acum și ne reglementăm drepturile și valorile, legislația regresivă ni-ar putea duce la timpurile pe când acest manifest a fost elaborat. Noi refuzăm să lăsăm teren forțelor reacționare, pentru care renunțarea la drepturile socio-economice ale femeilor este o cale simplă în timpul globalizării complexe.

Integrarea europeană a adus pacea și extinderea democrației și a statului de drept, îmbunătățind condițiile de viață a multor oameni. Credem că acum este momentul să cerem drepturi egale pentru toate femeile. Femeile din Europa trebuie să aibă aceleași drepturi fundamentale, drepturi sexuale și reproductive, dreptul la alegere, ca și accesul la serviciile medicale, contracepție și avort, fără carea clauze de conștiință.

În acest scop, facem apel la statele membre ale UE și Comisia Europeană să asigure mijloacele politice și financiare pentru a asigura accesul femeilor la avorturi sigure și legale în Europa și dincolo, și să condamne cu fermitate discursurile regresive și represive, legile și politicile care restricționează drepturile femeilor la autodeterminare.

Semnează manifestul!

Sursa