Menținerea serviciilor esențiale de sănătate: îndrumări operaționale în contextul Covid-19 oferite de OMS

Această actualizare a ghidului de la sfârșitul lunii martie 2020 are două părți principale:
1) Strategii operaționale pentru menținerea serviciilor esențiale de sănătate;
2) Viața cotidiană și aspecte legate de boală.

În partea a doua, există o subsecțiune care vizează sănătatea mamei și a nou-născuților, sănătatea copilului și adolescentului, a persoanelor în vârstă și a serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la pagina 29, îndrumări privind serviciile sigure de avort și îngrijirea post-avort, care face referire la:

  • Luați în considerare reducerea barierelor care ar putea întârzia asistența medicală și, prin urmare, crește riscul pentru adolescenți, supraviețuitori de viol și alte persoane deosebit de vulnerabile în acest context.
  • Luați în considerare opțiunea de a utiliza metode medicale non-invazive pentru gestionarea avortului sigur și avortului incomplet.
  • Minimizați vizitele la unitățile medicale și contactele furnizor – pacient prin utilizarea abordărilor de telemedicină și autogestionare, iar atunci când este cazul, asigurați accesul la un furnizor instruit.
  • Ajustați prospectele pentru medicamente pentru a face față creșterii anticipate a nevoii de ajutor medical pentru un avort.

Atunci când vorbim despre furnizarea serviciilor de sănătate sexual-reproductivă bazată pe facilități, OMS recomandă acordarea priorității pentru serviciile digitale de sănătate, intervenții de auto asistență, distribuirea sarcinilor și informare pentru a asigura accesul la medicamente, diagnostice, dispozitive, informații și consiliere. Această prioritate ar trebui să includă asigurarea accesului la contracepție, avortul în măsura permisă de lege și serviciile de prevenire și tratament pentru infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV și papilomavirusul uman (HPV).

Prezentarea generală a documentului spune: „Pe măsură ce focarul este pus sub control și măsurile restrictive de sănătate publică sunt ușor eliminate, este posibil ca unele adaptări în furnizarea serviciilor de sănătate să fie necesare pe viitor, altele vor continua pentru o perioadă limitată de timp și altele, care se găsesc a fi eficiente, sigure și benefice pot fi încorporate în practica de rutină post pandemică. ”

Aici este sprijinul care a fost solicitat în legătură cu schimbările de practică în care mișcarea noastră a solicitat – implicarea mai mare la nivelurile secundare de servicii de sănătate, telemedicină și avort auto gestionat. Acum trebuie ne pregătim să luptăm pentru ca acestea să fie menținute și după Covid-19. De asemenea, OMS recomandă să începem documentarea schimbărilor pozitive pe care aceste reforme politice au adus-o în țările în care au fost implementate.