O nouă cercetare realizată de Asociația HERA XXI: Barierele în calea accesului la serviciile de avort în condiții de siguranță pentru femeile de vârstă reproductivă în Georgia.

Картинки по запросу hera XXiÎn Georgia avortul este legal doar până la 12 săptămâni de gestație, dar totuși femeile georgiene continuă să se confrunte cu provocări semnificative în ceea ce privește disponibilitatea și accesibilitatea informațiilor și a serviciilor de avort în condiții de siguranță, în special cei care locuiesc în mediul rural. Pentru a analiza situația, Asociația HERA XXI, a realizat un studiu calitativ al barierelor existente în ceea ce privește disponibilitatea avortului în 7 regiuni din Georgia.

Sondajul a avut scopul să identifice barierele pentru prestarea serviciilor de avort în condiții de siguranță utilizând tehnica interviului și a experiențelor reale de viață. Acesta a acoperit experiențele respondenților în contextul avorturilor induse în ultimul deceniu.

 

Rezultatele sondajului au contribuit la identificarea următoarelor bariere în calea accesibilității serviciilor de avort în Georgia:

  • Bariere în ceea ce privește disponibilitatea geografică – în special cu care se confruntă femeile care trăiesc în zonele rurale departe de un centru regional și / sau femeile care locuiesc în regiunile muntoase ale țării. Această barieră este strâns asociată cu factorii economici.
  • Lipsa accesibilității financiare a serviciilor de avort – din cauza costurilor ridicate ale serviciilor de avort, femeile au de multe ori să împrumute fonduri de la o bancă sau să recurgă la avort ilegal.
  • Lipsa suportului psihologic – principala experiență negativă despre care vorbesc femeile este lipsa suportului psihologic din partea familiei, a societății, precum și lipsa intervențiilor psihologice și de sprijin în instituțiile medicale.
  • Lacune în prestarea serviciilor de consiliere înainte de avort – majoritatea femeilor care au participat la sondaj nu au beneficiat de consiliere adecvată pentru avort.
  • Medicii încearcă să descurajeze pacientele care solicită serviciile de avort.
  • Perioada de așteptare obligatorie de cinci zile este considerată ineficientă de multe femei care au participat la sondaj, argumentând prin faptul că femeile iau decizia de a avea un avort după ce au luat în considerare mai mulți factori și nu își pot schimba cu ușurință deciziile. Întârzierile în furnizarea serviciului de avort: a) pun în pericol starea psihologică a femeilor; b) crează bariere logistice suplimentare pentru femeile care trăiesc în zonele rurale departe de un centru regional și / sau femei care trăiesc în regiunile muntoase ale țării.
  • Lacune în îngrijirea post-avort – ca și în cazul serviciului de consiliere înainte de avort, pacienții nu sunt pe deplin informați cu privire la componentele serviciului de  îngrijire post-avort, metodele moderne de contracepție și, în cele mai multe cazuri, serviciul rămâne complet indisponibil.
  • Lipsa de informare – Nivelul scăzut de conștientizare a problemelor legate de planificarea familială și sănătatea reproductivă și sexuală în rândul respondenților este vizibil: o parte din respondenți nu au auzit niciodată de contracepție și de metodele de contracepție asociate doar cu medicamente. Nivelul de cunoaștere a contracepției de urgență în rândul respondenților este și mai mic.

Femeile care au nevoie de servicii de avort în Georgia se confruntă cu bariere de accesibilitate și disponibilitate care împiedică puternic calitatea serviciilor și bunăstării femeilor. Numărul limitat de furnizori de avort, cheltuielile de servicii și de călătorie, consilierea părtinitoare într-un mediu neconfidențial, mecanismul slab de sesiare duce la avorturi nesigure și / sau auto-induse care influențează negativ sănătatea femeilor.

Sursa: HERA XXI