Parlamentul European a lansat Atlasul contracepției 2019

Toate guvernele europene trebuie să facă mai mult pentru a îndeplini obiectivele dezvoltare durabilă pentru accesul universal la contracepție

Atlasul Contracepției – harta care indică scorurile a 46 de țări din Europa geografică privind accesul la contracepție modernă, a ajuns la a treia ediție și continuă să dezvăluie o imagine foarte inegală.

Atlasul delimitează țările după culoare, în funcție de accesul la materiale contraceptive, consiliere în planificarea familială și informațiile oferite online: verde, verde deschis, galben, portocaliu, roșu și roșu închis. Categoriile roșu și roșu închis indică performanțe extrem de slabe și au fost atribuite în 12 țări în acest an, comparativ cu 14 anul trecut.

„Atlasul servește ca un indicator util al măsurii în care guvernele acordă prioritate persoanelor și le oferă autonomie asupra vieții reproductive. Fiecare țară aflată în clasament poate face mai mult pentru a spori accesul la contracepție și va beneficia de avantajele sale, deoarece furnizarea de servicii de sănătate sexuală și reproductivă duce la progresul social și economic al țării „, a declarat Ernest Urtasun, gazdă a Parlamentului European.

Reperele Atlasului din acest an includ schimbări de politici publice în Finlanda și Andorra pentru a face mai accesibilă contracepția, prin acordarea de rambursări pentru tineri și a contracepției fără prescripție medicală.

„Suntem fericiți să raportăm că standardul informațiilor online despre contracepție se îmbunătățește. Aceste îmbunătățiri sunt adesea grație site-urilor organizațiilor neguvernamentale și ale altor organizații. Există încă doar 11 țări care au site-uri web susținute de guverne, care au fost evaluate ca fiind foarte bune sau excelente. Încurajăm cu adevărat guvernele să facă acest efort mic și eficient din punct de vedere al costurilor pentru a oferi cetățenilor informații exacte „, a declarat Neil Datta, secretar EPF.

În ciuda acestor succese, multe țări din Europa nu reușesc să ofere nici o rambursare pentru contracepție și lipsesc adesea informațiile în mediul online. În Polonia, contracepția de urgență nu mai este disponibilă fără prescripție, catapultându-l până la capătul clasamentului.

Senatorul Petra De Sutter, presedintele EPF, a apreciat necesitatea îmbunatățirii accesului la metodele contraceptive: „Dacă comparați statisticile Atlasului cu statisticile privind creșterea populației, veți vedea ca principalii marcatori se corelează, deci contracepția nu reprezintă o amenințare pentru creșterea populației, ci mai degrabă un mijloc de a lăsa oamenii să decidă când vor să aibă copii „.

Datorită succeselor în prezentarea Atlasului de Contracepție din Europa în ultimii doi ani, Italia și Spania au început deja să-și lanseze propriile atlase naționale, subliniind discrepanțele regionale pentru a aborda problemele de acces intern.

În doar doi ani, Atlasul de contracepție a devenit un instrument recunoscut de referință pentru informațiile privind contracepția în Europa, fapt reflectat în rezultatele programului Atlas, deoarece mai multe guverne și organizații oferă voluntar informații, ceea ce face ca Atlasul 2019 să fie mai precis decât oricând.

Date evidențiate:

  • 17 țări au înregistrat un scor mai mare decât în 2018;
  • 14 țări au înregistrat un scor mai mic decât în 2018;
  • Albania, Andorra, Finlanda și Grecia au înregistrat cele mai multe îmbunătățiri din 2018;
  • Kosovo și Polonia, sunt în declin din 2018.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul web www.contraceptioninfo.eu .

Despre Atlasul Contracepției:

Ediția a-3-a a Atlasului Contracepție a fost elaborat de Forumul Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare (EPF), conform unei metodologii concepute de către experți în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive.