Parlamentul European își susține puternică poziția privind planificarea familială, sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile copilului

Forumul Parlamentar European pentru drepturile sexuale și reproductive (EPF) raportează că majoritatea deputaților în Parlamentul European au votat pentru susținerea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive, a egalității de gen și a împuternicirii femeilor ca aspecte-cheie în planul  bugetar pentru relațiile externe pentru următorii șapte ani. Această poziție a fost adoptată cu 420 de voturi pro și 145 – contra pentru Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, care determină prioritățile de finanțare ale UE pentru cooperarea sa pentru acțiuni de dezvoltare în perioada 2021-2027.

Raportul final a fost adoptat în sesiunea plenară de către Parlamentul European. Scopul deputații europeni e ca UE să promoveze Drepturile Sexual Reproductive, ca parte a unei abordări bazate pe drepturi la asistența pentru dezvoltare. Aceștia solicită sprijinul UE pentru informații complete privind sănătatea sexuală, reproductivă și educația sexuală, precum și promovarea cercetării pentru identificarea de instrumente noi și îmbunătățite pentru asistența medicală sexuală și reproductivă și planificarea familială.

Prin urmare, deputații europeni solicită 93,154 miliarde de euro, care vor fi alocate pentru dezvoltarea Instrumentului de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională în perioada 2021-2027. Deputatul european Heidi Hautala și europarlamentarul Sophie in ‘t Veld, copreședinți ai deputaților europeni pentru drepturile sexuale și reproductive (SRR) au subliniat:

„Accesul universal și complet la Drepturile Sexual Reproductive va salva vieți, va contribui la respectarea drepturilor omului, va realiza egalitatea de gen și va contribui la dezvoltarea durabilă. UE a angajat în cadrul Consensului european privind dezvoltarea, să promoveze în mod proactiv realizarea Drepturilor Sexual Reproductive. Aceasta include dreptul fiecărui individ de a avea un control deplin și să decidă în mod liber și responsabil în problemele legate de sănătatea sexuală și reproductivă, fără discriminare, constrângere și violență“, a declarat europarlamentarul Heidi Hautala.

„Astăzi Parlamentul European a dat un semnal puternic că suntem hotărâți să facem ca UE să respecte angajamentele și obligațiile sale internaționale și europene privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Sperăm ca statele membre ale UE să nu dilueze această poziție în cadrul viitoarelor negocieri tripartite. Împreună, trebuie să ne ocupăm de această problemă „, a subliniat euro-deputatul Sophie in ‘t Veld.

Sursa: safeabortionwomensright.org