Poate fi oferit un avort în al doilea trimestru ca serviciu medical de zi?

Rezumatul studiului.

Obiective: Modelele actuale de furnizare a serviciilor pentru avortul medical de trimestrul II includ, de obicei, spitalizare și ședere peste noapte. Pentru a evalua fezabilitatea unui model de îngrijire de zi, a fost evaluat tratamentul ambulatoriu pentru avort și  a fost analizat proporția clienților care ar fi putut evita o ședere peste noapte în clinică. De asemenea, au fost examinate elementele cheie suplimentare ale îngrijirii avortului pentru a evalua caracterul practic al acestui model.

Procesul de studiu: Au fost combinate datele din șase studii clinice de avort mediat în trimestrul II realizate de Gyuity în ultimii 10 ani. Au participat 868 de persoane care au primit avortul de la mifepriston-misoprostol între 13 și 22 de săptămâni de gestație. A fost prezentat un model în care pacientul, după evaluarea clinică,  administrează mifepriston la domiciliu și apoi după 24-48 de ore doza inițială de misoprostol, de asemenea acasă, înainte de prezentare la clinică. La sosirea la clinică, au fost administrate doze suplimentare de misoprostol până la avortul reușit. Persoanele care nu au finalizat procesul la ora programată a zilei (corespunzătoare închiderii serviciilor de ambulatoriu) vor fi transferate la un spital / departament pentru îngrijire permanentă pe timp de noapte.

Rezultate: După 8 ore, după administrarea primei doze de misoprostol, 309/521 (59,3%) dintre participanți au avut un avort cu succes în perioada 13-18 săptămâni de sarcină; până la ora 10, 382/521 (73,3%) au avut succes. Administrarea  mifepristonului la domiciliu nu a redus nici eficacitatea metodei, nici satisfacția cu experiența. Furnizorii de nivel mediu au jucat un rol semnificativ în furnizarea de servicii de îngrijire. Intervențiile necesare au fost relativ rare; complicațiile grave au fost foarte rare.

Concluzii: Rezultatele studiului confirmă posibilitatea efectuării avortului medical în al doilea trimestru ca serviciu de zi, în special pentru o sarcină de ≤ 18 săptămâni. Un astfel de model poate extinde accesul la îngrijire de calitate în multe situații. Recomandări: Avortul medical din al doilea trimestru poate fi oferit în condiții de siguranță și în mod eficient ca îngrijire de zi. Furnizorii non-medicali sunt potriviți pentru majoritatea serviciilor. Dezvoltarea recomandărilor pentru un model de o zi poate extinde accesul la îngrijiri medicale de calitate în multe țări din întreaga lume.

Could second-trimester medical abortion be offered as a day service?
Download PDF (Eng)