Avort medicamentos autoadministrat versus avort medicamentos administrat de medic

Katherine Gambir, Caron Kim, Kelly Ann Necastro, Bela Ganatra, Thoai D Ngo

Baza de date Cochrane de recenzii sistematice 2020, Publicația 3. Articolul Nr. CD013181. DOI: 10.1002/14651858.CD013181.pub2

https://doi.org/10.1002/14651858.CD013181.pub2

Informații generale

Apariția avortului medicamentos a facilitat accesul la proceduri sigure de avort. Procedurile medicale de avort implică fie administrarea de mifepristonă, iar apoi de misoprostol, fie administrarea doar de misoprostol. În cazul avortului medicamentos sub supraveghere, medicamentele sunt administrate în mod obișnuit în prezența clinicienilor. În cazul avortului medicamentos autoadministrat, medicamentele sunt administrate de către femeie în mod independent, fără supravegherea medicului în cel puțin o etapă a protocolului medical. Avortul medicamentos autoadministrat permite femeilor să controleze procesul de întrerupere a sarcinii. În condițiile în care există un deficit de medici, avortul medicamentos autoadministrat poate reduce povara asupra sistemului de sănătate. Totuși, rămâne neclară eficiența și siguranța avortului medicamentos autoadministrat. Trebuie să înțelegem dacă femeile își pot întrerupe sarcina în mod sigur și eficient, având acces la informații corecte și adecvate, la medicamente de înaltă calitate și la asistență medicală în cadrul instituțiilor, în caz de complicații.

Obiective

Compararea eficacității, siguranței și acceptabilității avortului medical autoadministrat față de cel administrat de medic, în orice situație.

Metode de căutare

Am cercetat Registrul central Cochrane al proceselor controlate, baza MEDLINE și alte citări neindexate, Embase, CINAHL, POPLINE, LILACS, ClinicalTrials.gov, WHO ICTRP, și Google Scholar din momentul creării până la 10 iulie 2019.

Criterii de selecție

Am inclus teste controlate randomizate (TCR) și studii prospective de cohortă cu un grup de comparație paralel, utilizând concepte de studiu, în cadrul cărora s-a comparat avortul medicamentos autoadministrat versus avortul administrat de medic.

Colectarea și analiza datelor

Doi experți au colectat date în mod independent, și am efectuat o meta-analiză, după caz, folosind Review Manager 5. Rezultatul nostru primar a fost avortul reușit (eficacitate), definit ca evacuare uterină completă fără necesitate de intervenție chirurgicală. Sarcina în curs (prezența unui sac gestațional intact) a fost rezultatul nostru secundar, care a măsurat succesul sau eficacitatea. Am studiat eterogenitatea statistică cu ajutorul criteriilor Chi2 și datelor statistice I2, folosind un punct-limită P<0,10 pentru a indica acest fenomen. În evaluarea calității datelor am recurs la abordarea GRADE. Am folosit proceduri metodologice standarde prevăzute de Cochrane.

Rezultatele de bază

Am identificat 18 studii (două teste controlate randomizate (TCR) și 16 studii non-randomizate) cu implicarea a 11 043 de femei din 10 țări, care au efectuat avort medicamentos la începutul sarcinii (≤ 9 săptămâni de gestație). Șaisprezece studii au fost realizate în condiții de resurse mici și medii, iar celelalte două studii în condiții de nivel înalt de resurse. Un studiu non-randomizat a primit analgezice de la o companie farmaceutică. Cinci studii non-randomizate și un test controlat randomizat (TCR) nu au prezentat rapoarte cu privire la finanțare; nouă studii non-randomizate au primit finanțare completă sau parțială de la un donator anonim. Cinci studii non-randomizate și un test controlat randomizat au primit finanțare de la agenții guvernamentale, fundații private sau organizații non-profit. Majoritatea datelor au fost colectate de la femeile care administrau mifepristonă în prezența unui medic, iar apoi misoprostol fără supraveghere medicală (de exemplu, acasă).

Nu există dovezi ale unei diferențe în ratele avorturilor reușite între grupurile cu avort medicamentos autoadministrat și cele cu avort medicamentos administrat de medic: pentru două TCR, raportul de risc (RR) – 0,99, interval de încredere (IÎ) 95%: 0,97-1,01; 919 participanți; dovezi de certitudine moderată. Există dovezi de certitudine foarte scăzută în 16 studii non-randomizate: RR 0,99, IÎ 95%: 0,97-1,01; 10 124 de participanți.

În cazul rezultatului sarcinii în curs poate exista o diferență mică sau aceasta poate lipsi între cele două grupuri: pentru un TCR: RR 1,69, IÎ 95%: 0,41 – 7,02; 735 de participanți; dovezi de certitudine scăzută; și dovezi de certitudine foarte scăzută în 11 studii non-randomizate: RR 1,28, IÎ 95%: 0,65 – 2,49; 6 691 de participanți.

Nu suntem siguri de existență a diferențelor în complicațiile care necesită intervenție chirurgicală, deoarece nu am găsit TCR, iar dovezile din trei studii non-randomizate au fost de o certitudine foarte mică: pentru trei studii non-randomizate: RR 2,14, IÎ 95%: 0,80 – 5,71; 2 452 de participanți

Concluziile autorilor

Această analiză arată că autoadministrarea procedurilor de avort medicamentos precoce din cea de-a doua etapă este la fel de eficientă, precum și procedurile administrate de medic, în ceea ce privește succesul avortului. S-ar putea să nu existe nicio diferență în ceea ce privește rezultatul sarcinii în curs, deși dovezile sunt incerte. Există dovezi de certitudine foarte scăzută în privința riscului de complicații care necesită intervenție chirurgicală. Datele sunt limitate datorită lipsei proiectelor de studii de cercetare de înaltă calitate și prezenței riscurilor de erori sistematice. Dovezile prezentate în această analiză sunt insuficiente pentru a determina siguranța avortului medicamentos autoadministrat în comparație cu administrarea medicamentelor în prezența medicului.

Cercetările ulterioare ar trebui să studieze eficacitatea și siguranța avortului medicamentos autoadministrat în absența supravegherii medicului, în cadrul întregului protocol al avortului medicamentos (de exemplu, în timpul administrării de mifepristonă sau administrării doar de misoprostol) și la vârste gestaționale ulterioare (adică, mai mult de nouă săptămâni). În absența oricărei supravegheri din partea personalului medical, sunt necesare cercetări pentru a înțelege cel mai bine cum trebuie să informăm și să sprijinim femeile care aleg avortul medicamentos autoadministrat, și când acestea trebuie să solicite asistența medicală.