Consiliul orașului Birmingham din Marea Britanie face apel pentru efectuarea avorturilor la domiciliu

Un consilier solicită Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie  să permită femeilor să acceseze serviciile de avort de la domiciliu. Această propunere a venit odată ce programările au început să fie anulate ca urmare a pandemiei Covid-19.

Nicky Brennan, consiliera Birmingham a vorbit în numele unei femei căreia i-a fost anulat avortul fără a fi stabilită o dată alternativă, susținând că avortul  este un „drept uman” la care femeile trebuie să aibă acces.

Propunerea sa a fost susținută de deputatul laburist Jess Philips, care spune că intenționează să rezolve problema cu Secretariatul de Sănătate în următoarele zile.

În urma extinderii focarului de Covid-19, în Marea Britanie au fost anulate o serie de servicii ale Serviciului Național de Sănătate, majoritatea spitalelor oferind doar consultații la telefon.

După cum afirmă și consiliera Brennan, aceasta include anularea avorturilor. Ea a spus: „Am primit un sunet de la o prietenă ce se află într-o stare foarte proastă, fiind disperată în privința avortului care era stabilit pentru luna aprilie, iar acum tocmai l-au anulat și nu i-au oferit nicio alternativă. Acum este însărcinată în a șaptea săptămână, așa că este îngrijorată de faptul că pur și simplu nu va putea face avort sau va trebui să plătească pentru a merge la o clinică privată. Deci este cu adevărat îngrijorător. Dacă anulează lucruri precum chimioterapia, nu văd de ce nu ar putea anula și așa ceva.”

„De asemenea, mă preocupă femeile care se autoizolează sau care sunt bolnave care, de asemenea, nu pot merge în clinici. Și tot ce cred acum că avem nevoie este o decizie urgentă pentru ca femeile să poată face avorturi acasă, doar dacă acestea nu sunt chirurgicale. Acest lucru are sens bun și este o abordare mult mai demnă.”

Un alt argument pe care îl aduce consiliera este că din „moment ce trebuie să vii la clinică, iar medicii îți dau o tabletă, ca apoi să te întorci a doua zi, iar apoi îți dau o altă tabletă, și doar după asta poți să te duci acasă. Deci, avortul ar putea începe imediat ce ieși din clinică, ceea ce este oribil în condițiile în care există și multă panică, care înrăutățește situația.”

Avortul medicamentos este sigur și „poate fi administrat acasă, foarte ușor.” Tot ce trebuie să faci este să consulți un medic prin telefon.  Această decizie „Nu sună doar ca ceva normal într-o societate civilizată. Dacă oprim femeile să avorteze, le încălcăm drepturile, iar faptul că trecem printr-o criză, nu înseamnă că drepturile noastre umane nu ar trebui să ne îndepărteze.”

Răspunzând unui Tweet de la consiliera Brennan despre această problemă, parlamentarul pentru Yardley a spus că intenționează să preia problema la guvern, afirmând: „M-am gândit la asta astăzi când am analizat medicamentele vechi și am găsit o încărcătură de teste de sarcină. „Voi vorbi la Royal College și la secția de sănătate, pentru că un avort în siguranță este mai degrabă cel medical decât chirurgical, mai ales când acesta este posibil.”