De ce femeile din Franța aleg avortul la domiciliu prin intermediul teleconsultației: factorii determinanți ai avortului prin telemedicină în timpul și după pandemia COVID-19

Hazal Atay , Helene Perivier, Kristina Gemzell-Danielsson, Jean Guilleminot, Danielle Hassoun Judith Hottois, Rebecca Gomperts, Emmanuelle Levrier
BMJ Sexual & Reproductive Health 2021;47:285-292. doi:10.1136/bmjsrh-2021-201176

ABSTRACT

Obiective În încercarea de a înțelege cererea și principalii factori ai avortului prin telemedicină, am analizat solicitările pe care Women on Web (WoW), un serviciu online de avort prin telemedicină care operează în întreaga lume, le-au primit din Franța pe parcursul anului 2020.

Metode În perioada între 1 ianuarie și 31 decembrie 2020, am efectuat un studiu paralel, convergent, cu metode mixte pe un eșantion de 809 consultații primite din Franța la WoW. Am desfășurat un studiu transversal de date obținute din sondajul de consultație WoW și o analiză a conținutului manifest a corespondenței anonimizate de email a 140 femei, care se consultă serviciul de asistență WoW din Franța.

Constatări Am aflat că femeile se confruntă cu constrângeri la nivel macro, individuale și de furnizare în timpul încercării de a avea acces la avort în Franța. Preferințele și necesitățile cu privire la discreție (n=356, 46.2%), confidențialitate (n=295, 38.3%) și confort (n=269, 34.9%) se numără printre cele mai frecvente motive pentru femeile din Franța pentru a alege avortul prin telemedicină prin intermediul WoW. Pandemia COVID-19 pare a fi un factor important pentru a recurge la telemedicină (n=236, 30.6%). Lockdown-urile au avut un impact semnificativ asupra numărului de consultații  primite la WoW din Franța, crescând de la 60 în martie până la 128 în aprilie, în primul lockdown și de la 54 în octombrie până la 80 în noiembrie, în a doua perioadă de lockdown.

Concluzii Cererea de avort medicamentos la domiciliu prin teleconsultație a crescut în Franța în timpul perioadelor de lockdown. Cu toate acestea, factorii avortului prin telemedicină sunt multidimensionali și depășesc condițiile unice ale pandemiei.

Sursa: BMJ Sexual & Reproductive Health