Fata argentiniană de 11 ani nu este singură. Legea avortului din America Latină reprezintă o formă de tortură.

Când doi ginecologi, de la spitalul public Eva Perón din Tucumán, Argentina, au efectuat o operație cezariană de urgență unei fete de 11 ani, supraviețuitoare a violului, de fapt au salvat-o dintr-o situație cu potențial letal, în care autoritățile nu trebuie să-l pună – situație foarte frecventă în America Latină.

Fata de 11 ani, a fost violată de partenerul bunicii sale și a fost internată într-un spital în luna ianuarie, după ce a fost descoperit că era însărcinată de 19 săptămâni. Ea și mama ei au cerut imediat să i se efectuze avort, care este legal în Argentina în cazuri de viol sau când viața sau sănătatea femeii sau a fetei sunt în pericol. Dar autoritățile au refuzat în mod repetat sa presteze serviciul de avort, folosind o serie de tactici de întârziere timp de aproape cinci săptămâni, pentru al forța în mod evident să continue sarcina contrar voinței fetei și mamei sale.

„Nimeni din întregul sistem regional de sănătate nu a dorit să întrerupă sarcina”, a declarat Cecilia Ousset, unul dintre ginecologii care au venit la spital pentru a efectua procedura de cezariană, după ce personalul a refuzat să o facă din motive personale. „Am fost doar noi, și nu am putut renunța la ea”, a declarat Cecilia pentru site-ul de știri Infobae din Argentina. „… Dacă nu am întrerupt sarcina, această fată ar fi murit.”

Ca rezultat al calvarului, fata a suferit grave probleme de sănătate – să nu mai vorbim de traumele psihologice care rezultă din întregul episod. Aceasta nu este nimic mai puțin decât violența instituționalizată care constituie tortura.

Din păcate, acest caz deranjant este departe de a fi unic în Argentina sau America Latină. În ianuarie, o altă supraviețuitoare a violului de 12 ani, în termen de 24 de săptămâni de sarcină, a suferit o cezariană de urgență în provincia Jujuy din Argentina. Ei la fel, i-a lezat dreptul legal la avort.

Auzim deseori povești devastatoare ale fetelor care nu numai că suferă de rate endemice de violență sexuală, ci și că sunt nevoite să devină mame împotriva voinței lor. Cazurile lor fac titluri în mass-media naționale și internaționale, iar societatea este indignată de mărturiile lor.

Raportul UNICEF din 2017 a constatat că fete cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani nasc la fiecare trei ore în Argentina. În conformitate cu # NiñasNoMadres, o coaliție de organizații neguvernamentale, inclusiv Amnesty International și Planned Parenthood Global, aproximativ 2 milioane de fete sub 15 ani nasc la nivel mondial în fiecare an, adesea ca urmare a violenței sexuale. America Latină și Caraibe este singura regiune în care acest număr crește.

Cu toate acestea, răspunsurile neglijente ale guvernelor din regiune nu s-au schimbat. Mai mult de 97% dintre femeile de vârstă reproductivă din America Latină și din Caraibe locuiesc în țări cu legi restrictive privind avortul, potrivit Institutului Guttmacher. Șase dintre aceste țări au interdicții totale privind avortul, în timp ce alte nouă le permit doar în circumstanțe foarte limitate.

Autoritățile din America Latină au manifestat o neglijență alarmantă în a nu proteja femeile și fetele de violența de gen. În loc de a sprijini supraviețuitori violului, îi revictimizează frecvent și amplifică suferința lor. Prin lezarea dreptului lor la avort legal, le încalcă, de asemenea, drepturile lor la viața și le pun sănătatea în pericol.

Drepturile sexuale și reproductive ale femeilor nu ar trebui să fie negociabile. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a recunoscut că neefectuarea avortului în cazurile de viol provoacă astfel de traume psihologice și fizice pe care le putem califica ca tortură în temeiul legii internaționale. Sarcina unei fete minore consolidează, de asemenea, inegalitatea dintre sexe educaționale și economice, 6 din 10 fete însărcinate în Argentina abandonează școala, dăunând astfel foarte mult posibilităților de carieră și potențialului de câștig pe viață.

Dar există motive pentru optimism în Argentina. În vara trecută, sute de mii de femei au mers pe străzile din Buenos Aires, mulți purtând batiste verzi – simbolul mișcărilor pro-alegerilor din America Latină care sunt tot mai frecvente – de a cere acces la avorturi sigure și legale. Deși Senatul Argentinei a votat împotriva legalizării avortului în primele 14 săptămâni de sarcină, o generație de femei tinere curajoase au reușit să introducă forțat, pentru prima dată pe agenda politică și în discursul național, o temă tabu. Schimbarea este inevitabilă.

În altă parte în regiune, Chile a făcut progrese prin decriminalizarea avortului în anumite circumstanțe în 2017, în timp ce Adunarea Națională din Ecuador va vota în curând un proiect de lege pentru a de-criminaliza avortul în cazurile de viol. (În prezent, este permisă numai în Ecuador atunci când viața sau sănătatea unei femei sau a unei fete este în pericol sau pentru victimele violului care sunt invalizi mental.)

Chiar și El Salvador, care continuă să întemnițeze femeile sub interdicția totală a avortului, a făcut pași în vederea rectificării greșelilor sale anul trecut, eliberând Teodora Vásquez și Imelda Cortez, care au fost întemnițate pentru omoruri agravate și, respectiv, după ce a suferit complicații legate de sarcină.

Mai sunt încă multe de făcut pentru a garanta drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și fetelor în întreaga Americă Latină. Pentru schimbări de durată, introducerea unei educații cuprinzătoare privind sexualitatea trebuie să fie însoțită și de modificări legislative. Dar valul începe să se întoarcă.

Guvernele regiunii trebuie să accepte că oamenii vor opta mereu pentru avorturi, indiferent de lege. Este timpul ca autoritățile, în loc să pedepsească femeile și fetele sau să le forțeze în situații fatale, să respecte drepturile omului.

Sursa: www.washingtonpost.com