Lecții pentru lucrătorii medicali și promotori cu privire la modul în care putem valorifica „valul verde” al Argentinei pentru a consolida accesul la avort în condiții de siguranță

Fiind pe valul verde al victoriei societății civile din Argentina pentru a realiza legalizarea avortului la cerere până la 14 săptămâni de sarcină, Proiectul de Promovare a Avortului Sigur FIGO (ASAP) a organizat o discuție transmisă în direct cu OBGYN (obstetrician/eni-ginecolog/i) și promotorii drepturilor omului. Discuția a analizat lecțiile despre modul în care s-a realizat schimbarea legii și impactul legii în Argentina și în America Latină.

Legea avortului în Argentina este un pas inovator în eliminarea discriminării împotriva femeilor și fetelor și în abordarea amplorii avortului nesigur – o criză de sănătate publică în Argentina. Se estimează că  în fiecare an în Argentina au loc 500.000 de avorturi, ceea ce reprezintă 40% din toate sarcinile. Anual, avortul nesigur reprezintă 18% din decesele legate de sarcină și peste 50.000 de spitalizări care pot fi prevenite în Argentina.

Succesul campaniei din Argentina: înrădăcinat într-o abordare multidisciplinară

Noua lege reprezintă punctul culminant al unei campanii concertate și multidimensionale conduse de mișcarea feministă din Argentina și din America Latină, susținută de lucrătorii din domeniul sănătății și promotori în domeniile politic, religios, social, al sănătății și al drepturilor omului.

Rezultatul este o lege progresivă și incluzivă care reprezintă o strategie pentru restul regiunii. După cum a explicat Mariela Belski, promotor al drepturilor omului și director executiv al „Amnesty International Argentina”: „Un lucru pe care îl putem învăța de la Argentina este că, în cele din urmă, persoanele care sunt însărcinate ca urmare a violului nu vor trebui să își documenteze experiența pentru a asigura accesul la avort sigur”. Pledoaria pentru schimbare este un element legal crucial pentru a se asigura că toate persoanele pot avea acces la avort în condiții de siguranță după viol.

În plus, Belski a subliniat succesul de a avea o lege incluzivă de gen.

„Suntem încurajați de faptul că vedem că legea include pe deplin sexele neconforme și recunoaște că bărbații și băieții transgender, persoanele intersexuale și non-binare rămân însărcinate. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că ar trebui inclusă o formare suplimentară cu privire la modul în care îi putem sprijini cel mai bine.”

În ciuda legalizării, piedicile în ceea ce privește accesul pot persista

Potrivit dr. Analia Messina, OBGYN din Argentina și consultant pentru Direcția Națională de Sănătate Sexuală și Reproductivă și UNFPA, legalizarea avortului este începutul unei călătorii lungi pentru a asigura accesul la avort în condiții de siguranță în Argentina. Vor fi necesare multe alte schimbări pentru a îmbunătăți eficacitatea legii pe teren.

De fapt, dr. Laura Gil, OBGYN din Columbia și membru al Comitetului pentru avort în condiții de siguranță al FIGO, a subliniat că dincolo de barierele legislative existente ca urmare a obiecțiilor religioase și politice, există și piedici de reglementare, probleme legate de furnizarea slabă a serviciilor și lipsa de conștientizare a drepturilor existente. Potrivit dr. Gil, este vital ca comunitatea OBGYN să fie conștientă de numeroasele piedici în ceea ce privește accesul la avort în condiții de siguranță și să găsească aliați în cadrul comunității legale pentru a le depăși.

Un exemplu de astfel de barieră este faptul că „obiecția de conștiință” a fost utilizată imediat de mișcarea anti-alegere într-un efort de a restricționa aplicarea noii legi în Argentina. „Obiecția de conștiință” se aplică numai medicilor care efectuează o procedură medicală, dar nu și angajaților implicați în procesul general de accesare a unui avort sigur. În plus, conform noii legi, oricine nu este dispus să efectueze procedura trebuie să trimită persoana care solicită avortul către un furnizor care poate furniza serviciul în termen de 10 zile.

Potrivit dr. Messina, aceste prevederi au potențialul de a îmbunătăți accesul la avort și „stabilesc o nouă bază în lege, care creează o normă judiciară și legislativă”. Cu toate acestea, dr Gil a semnalat că există foarte multă dezinformare pe acest subiect care continuă să fie aplicată greșit atunci când vine vorba de acordarea serviciilor de avort, astfel încât educația și sensibilizarea să fie esențiale pentru asigurarea continuă a avortului sigur.

Rolul furnizorilor de servicii medicale în depășirea barierelor din calea serviciilor de avort sigur.

Dr. Analia Messina s-a aflat în fruntea legalizării campaniei de avort în Argentina. Ea a subliniat importanța unei abordări multidisciplinare și a subliniat rolul OBGYN în furnizarea de date privind sănătatea publică și mortalitatea maternă din cauza avortului nesigur.

„Am prezentat dovezi ambelor camere legislative care au argumentat cazul pentru economia în sănătate  și am prezentat reducerea costurilor cu 88% prin utilizarea misoprostolului în comparație cu costul estimat al serviciului prestat pentru [tratarea] complicațiilor avortului clandestin.”

Rolul critic al furnizorilor de asistență medicală în compilarea dovezilor și în lucrul în parteneriat cu rețelele de promovare nu poate fi subestimat: aceștia își pot valorifica poziția din prima linie pentru a colecta și prezenta dovezi clinice solide. Datele furnizate camerelor legislative au subliniat necesitatea de a considera avortul o procedură esențială de asistență medicală și o necesitate pentru a preveni dizabilitățile și decesele în rândul mamelor.

În esență, furnizorii de servicii medicale trebuie să se vadă pe ei înșiși ca promotori ai sănătății femeilor. Dr. Gilshared a spus că, prin munca sa cu FIGO, ea poate, de asemenea, să influențeze și să valorifice diverse declarații formale pentru a promova schimbarea în cadrul organismelor naționale din Columbia, cum este Federația Columbiană de Obstetrică și Ginecologie (FECOLSOG). Ea a susținut că în centrul discriminării cu care se confruntă cei care solicită avorturi se află „eșecul de a recunoaște autodeterminarea femeilor” ca drept al omului.

În plus, președintele FIGO, dr. Carlos Füchtner, a subliniat necesitatea ca OBGYN să-și recunoască rolul în a lucra dincolo de asistență medicală pentru a pune în aplicare schimbarea și a-și vedea rolul în întreaga și în cadrul societății.

„Într-un fel, societățile, OBGYN, noi putem fi atât problema, cât și soluția. Trebuie să fim învățați să fim soluția problemei și nu trebuie să facem acest lucru ca societăți individuale singure … putem lucra peste tot pentru a sprijini avortul, nu numai la nivel de sănătate, ci și la nivel social și politic.”

Promovarea unei autonomii reproductive comprehensive

Potrivit doctorului Atziri Ramirez, OBGYN în Mexic și președinte al Asociației Mondiale a Stagiarilor în Obstetrică și Ginecologie, este esențial ca OBGYN și alți furnizori de servicii medicale să fie educați și împuterniciți să promoveze autonomia reproductivă comprehensivă.

„Educația schimbă [oamenii], necesitatea includerii serviciilor de avort comprehensiv în curriculum este crucială pentru a asigura că aceste schimbări pot fi puse în aplicare în mod eficient. Trebuie să lucrăm cu alți profesioniști din domeniul sănătății – nu numai cu medicii, ci și cu asistenții medicali, asistenții sociali, psihologii. Este o rețea completă de sprijin și trebuie să lucrăm ca un sistem unit.”

După cum a subliniat dr. Miguel Gutierrez, fost președinte al Societății Peruane de Obstetrică și Ginecologie și coordonator al Proiectului de Promovare a Avortului Sigur FIGO, campania pentru modificări ale curriculumului, atât la nivel național, cât și internațional, rămâne una dintre cele mai clare metode de promovare a schimbării în calitate de lucrător medical.

„Trebuie să includem schimbări în furnizarea asistenței medicale care să recunoască educația sexuală și autonomia reproductivă a femeilor … când vorbim despre normalizarea avortului ca serviciu de îngrijire a sănătății, vom elimina stigmatul, care cred că este una dintre principalele bariere care există.”

Dr. Gutierrez a semnalat importanța unei abordări dedicate și persistente a de-stigmatizării la diferite niveluri ale lucrătorilor din domeniul sănătății. El a subliniat, de asemenea, abordarea holistică a ASAP FIGO și a evidențiat diferența dintre furnizarea de informații despre avort – o parte fundamentală a asistenței medicale eficiente – și promovarea activă a avortului. Aceste nuanțe trebuie înțelese de lucrătorii din domeniul sănătății atunci când își adaptează promovarea la diferite audiențe, pentru a uni diferite grupuri de oameni întru sprijinirea accesului la avort ca drept al omului.

În multe dintre societățile catolice mai conservatoare din America Latină, această distincție este importantă pentru construirea solidarității pentru a oferi acces gratuit și legal la avort în condiții de siguranță. De fapt, Mariela Belski a subliniat semnificația legalizării avortului în țara de origine a Papei Francisc și influența pe care aceasta a avut-o în regiunea religioasă latino-americană.

În general, discuția FIGO cu privire la modul în care lucrătorii din domeniul sănătății și promotorii pot valorifica experiența argentiniană pentru a legaliza accesul la avort în condiții de siguranță a fost amplă și antrenantă. Am auzit o serie de perspective diferite, toate aliniate în cele din urmă pentru a evidenția nevoia furnizorilor de servicii medicale de a se angaja în campanie și de a-și folosi pozițiile de privilegiu și acces pentru a pleda pentru femei și fete.

Avortul este un serviciu medical esențial, sensibil la timp – unul care ar trebui furnizat în conformitate cu preferințele femeilor și fetelor, iar siguranța, intimitatea și demnitatea să fie în prim plan. Autonomia reproductivă, inclusiv accesul la serviciile de avort în condiții de siguranță, este un drept fundamental și negociabil al omului.

Sursă: Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică