Noi, femeile care practică sexul comercial și suntem fără soți…

Femeile, care practică sex comercial și sunt necăsătorite, adesea, sunt victime ale atacurilor sexuale și rămân însărcinate în mod forțat. Unul dintre motive este că unii clienți își scot prezervativul în timpul actului sexual. Multe dintre aceste femei sunt exploatate de clienții care vor un raport sexual fără prezerativ. În consecință, acestea rămân însărcinate și devin mame în mod forțat. Ca să scape de sarcină, majoritatea dintre aceste femei suferă avorturi nesigure, ceea ce duce la complicații grave, până la deces. Singura cale de a supraviețui pentru ele este să recurgă la avort sau să-și abandoneze copiii, deoarece nu pot avea grijă de ei. Organele de drept sunt adesea pe urmele acestor femei și uneori le întemnițează.

În Republica Democrată Congo, cu toate că avortul este egal cu „a ucide”, acesta se practică atât în instituțiile medicale publice, cât și cele private, unde serviciile sunt oferite „în mod informal” celor care pot plăti. Pe de o parte, femeile nu pot beneficia de un avort sigur, pe de alta – contracepnția este limitată chiar și pentru cele căsătorite.

Totuși, în țară există Protocolul național de îngrijire holistică a supraviețuitorilor de violență sexuală, unde contracepția de urgență este inclusă în kitul de profilaxie post-expunere (PEP), pentru victime. Contracepția trebuie aplicată timp de 72 de ore de la actul sexual, însă, cu toate acestea, din cauza stigmei societății și vinovăței la care sunt supuse din partea personalului medical, femeile nu pot beneficia de pastilele necesare în acest termen.

Victimele consideră că o dată ce este permisă contracepție de urgență în termen de 72 de ore de la viol,  atunci pilulele pentru stimularea unui avort medical ar fi o alternativă mai sigură, pentru o protecție completă și îngrijire holistică.

Programele de comunicare în domeniul educației sexuale și al schimbării comportamentului au în vizor problemele privind drepturile sexuale și reproductive, inclusiv dreptul la avort. Acestea vizează femeile care nu pot suporta costurile unor nașteri neplanificate și nedorite, ceea ce aduce consecințe psihice, psihosociale și economice (decesele materne, copiii nedoriți și abandonați). Unele femei recurg la apelarea unor practicieni neinstruiți pentru face un avort și își pun viața în pericol. Foarte puține victime ale avorturilor nesigure ajung la timp la spital ca să beneficieze de îngrijire post-avort. Motivul constă în frica de a fi urmărite penal, precum și că vor fi stigmatizate de societate sau că nu-și vor permite să achite taxele, impuse de medici.

În acest context, un Grup al femeilor care trăiesc cu HIV (GFV-HIV) a organizat mai multe evenimente de sensibilizare cu scopul de a asigura angajamentul și sprijinul a 240 de avocați influenți, care militează pentru accesul la avortul sigur și reducerea stigmei avortului.

RAPORTul integral (Limba Franceză)