Coronavirus: Femeilor li s-a refuzat avortul din cauza pandemiei

În unele țări europene în timpul pandemiei de Coronavirus, spitalele au încetat să mai facă avorturi. Iar în țările unde avortul este restricționat, femeile nu au putut să călătorească pentru a primi tratament în altă parte. Între timp, Organizațiile pentru Drepturile Omului au cerut țărilor să se asigure că avorturile sunt sigure și disponibile.

Reporterii BBC au vorbit cu femeile care au apelat la “avorturile din culise”, iar altele au rămas fără altă opțiune decât să continue cu sarcinile nedorite.Care sunt declarațiile femeilor aflați în filmulețul de mai jos.

00:04 „Nu vreau să trăiesc dacă va trebui să duc această sarcină. Aceasta a fost ultima mea șansă.”

00:09 „Ei coboară toate jaluzelele și închid ușile. Ai crede că se ocupă cu vreo vrăjitorie.”

00:18 „Nervii mei s-au pierdut complet. Căutam cele mai inimaginabile moduri pe care le puteam folosi pentru a avorta. ”

00:24 În toate țările europene, femeilor le este greu să facă avort din cauza pandemiei. Am găsit spitale unde refuză să realizeze această procedură și am discutat cu femei, ale căror încercări de a pune capăt unei sarcini nedorite le face să dispere.

00:43 Când a început pandemia, spitalele din România au primit ordin să suspende toate operațiile chirurgicale, cu excepția celor de urgență, dar în majoritatea s-au oprit și procedurile de avort.

00:52 Daria are 19 ani.

„Prietenul meu m-a păcălit. S-a prefăcut că folosește un prezervativ. Nu-mi permit să cresc un copil. „

„I-am sunat pe toți medicii, dar toți mi-au răspuns că nu funcționează în timpul pandemiei”.

01:09 Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeii, România: „Mai multe spitale refuză femeilor dreptul de a alege. Ei încearcă să folosească pandemia ca scuză.”

00:17 O lună mai târziu, guvernul a ordonat spitalelor să reia avorturile, dar când echipa Andrada a început să le contacteze, iată cu ce s-a confruntat …

01:26 Doctor: „Ascult.”

Femeia: „Bună ziua! Am vrut să întreb dacă pot face avort la spitalul dvs. ”

Doctor: „Avorturile nu sunt efectuate acum. Nu au fost efectuate de pe 23 martie. Nu le facem. ”

01:37 Andrada Cilibiu: „În București, capitala României, unde locuiesc aproximativ 2 milioane de oameni, am constatat că în nici un spital de stat nu efectuează de fapt avorturi. Am ajuns într-o situație disperată.”

01:52 În plină criză, 11 din cele 280 de spitale de stat din România au efectuat avorturi.

02:01 „Și atunci am fost sfătuită să mă adresez la o persoană pensionată și mi s-a spus că este posibil să avortez la el acasă. Am venit în apartamentul lui. El are o cameră și un pat special pentru această procedură. Am fost foarte speriată. Am avut un avort vacuum, la care nu mă așteptam. Sângerarea mea încă nu s-a terminat. Îmi fac griji că poate mi-au făcut ceva rău „.

02:30 Ne-am confruntat cu o situație similară în statele Europei, în Italia, Croația și Slovacia.

02:37 Gene Mackenzie, corespondent european: „În aceste țări, pentru femei și așa era dificil să facă avort, iar această criză a creat și mai multe obstacole în calea lor.”

02:47 În Slovacia este imposibil să cumpărați pilule pentru avort, singura opțiune este operația. În plus, medicii pot refuza să efectueze procedura de avort din cauza convingerilor religioase. Cu toate acestea, în timpul crizei actuale, situația devine și mai politizată.

03:01 Dr. Peter Kashčak, șeful unei clinici ginecologice majore din Slovacia, afirmă: „Persoanele care dețin posturi de seamă în sistemul medical din Slovacia au declarat că în cazul avorturilor nu este vorba despre afecțiuni acute sau cazuri din categoria urgențelor și că acum nu este timpul pentru femei să facă avorturi.”

03:15 Chiar și reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că avorturile pot reprezenta “un risc semnificativ pentru viața femeilor”și “nu necesită o îngrijire medicală”.

03:24 Dr. Peter Kashchak: „Cuvintele conform cărora avorturile sunt atât de periculoase încât nu vor fi efectuate din cauza virusului nu sunt adevărate din punct de vedere medical.”

03:40 Reporter: „Recomandați femeilor să nu facă avorturi în acest moment?”

Marek Krajci, ministrul Sănătății din Slovacia: „Nu, deloc. Am spus doar că este prea periculos din punct de vedere epidemiologic. Și cu asta se poate aștepta, desigur, se poate aștepta. Nu am spus că nu trebuie să fie făcute.

03:56 Guvernul a fost obligat să specifice că avortul ar trebui considerat un serviciu medical necesar. Dar personalul de sprijin susține că aceste declarații au adus deja un prejudiciu.

04:04 Zhanka Debrenecheneva, avocat pentru drepturile omului, Slovacia: „Dacă ministrul afirmă că avortul nu este recomandat, multe femei și publicul larg pot lua acest lucru ca un mesaj că nu este posibil să facă avort.”

04:21 În plus, există țări în care avortul este ilegal sau strict reglementat. Prin urmare, femeile de acolo se bazează pe oportunitatea de a călători  în altă țară sau de a comanda pastile online. Dar, din cauza restricțiilor de călătorie și a întârzierilor poștale, chiar și acest lucru a devenit imposibil.

04:37 Mia nu a putut părăsi Malta în niciun fel, așteptând câteva săptămâni să-i vină coletul cu  pastilele comandate.

04:41 „Mi s-au pierdut complet nervii, am suferit atacuri de anxietate, gândindu-mă la sinucidere.”

„Căutam cele mai inimaginabile moduri pe care le puteam folosi pentru a avorta. Am băut mult alcool, m-am înjunghiat în stomac. La un moment dat, m-am gândit cum să cad în mod intenționat de pe scări, în speranța că, făcând acest lucru, aș putea să îmi provoc răni grave pentru a provoca un avort spontan. ”

05:05 Pastilele comandate de Mia au sosit cu câteva zile înainte de expirarea perioadei în care puteau fi luate, dar alte femei au fost mai puțin norocoase.

05:10 De la începutul pandemiei, numărul de apeluri către linia fierbinte din Malta s-a dublat.

05:14 Mara Clark, Rețeaua de asistență pentru avort: „Coronavirusul a exacerbat situația deja inacceptabilă cu drepturile femeilor poloneze, ceea ce o face și mai dificilă.”

05:25 Luna trecută, Mara a răspuns unui astfel de apel din Polonia …

„Pilulele pentru avort nu au funcționat; sunt încă însărcinată. Te implor, ajută-mă”.

05:37 Mara Clark: „Am ajutat-o ​​să ia o consultație în Anglia. Planul ei era să meargă în Germania într-o mașină și să-și petreacă noaptea în ea, din moment ce hotelurile din Germania erau închise, apoi să zboare din Germania și să ajungă în Anglia. Doar că în loc de asta… a avut un accident rutier.

05:54 „Acum sunt în spital. Nu vreau să trăiesc dacă va trebui să duc această sarcină. Aceasta a fost ultima mea șansă și am ratat-o. Doamne, nu voi înceta să plâng. „

06:08 Mara Clark: „Când a ajuns în cele din urmă la clinică, s-a dovedit că durata sarcinii ei, potrivit rezultatelor scanării, a fost de două zile mai lungă decât cea prevăzută de lege în Anglia. Și din această cauză, acum este forțată să aibă o sarcină și va trebui fie să nască un copil, pe care nu și-l dorește și nu și-l poate permite, fie să nască un copil și să-l abandoneze pentru adoptare ulterioară. „

06:31 Pentru multe femei, din cauza pandemiei actuale, o sarcină nedorită a devenit un coșmar. Deoarece restricțiile de îngrijire medicală sunt treptat ridicate, organizațiile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de faptul că restricțiile asupra avortului pot persista.

Sursa: www.bbc.com