Țările în care avortul este legal și unde este total ilegal

În cele mai restrictive țări, femeile care își întrerup sarcina sunt condamnate la ani grei de închisoare. Femeile din Anglia și Țara Galilor au dreptul să solicite un avort încă din 1968, dar mai mult de 50 de ani, multe femei din întreaga lume nu au această opțiune.

Raportul din 2017 al Institutului Guttmacher, care studiază legile privind sănătatea reproducerii, a constatat că 42% dintre femeile cu vârstă reproductivă trăiesc în țări în care avortul fie este interzis, fie permis doar în anumite circumstanțe.

Cele mai frecvente motive legale pentru avortul din întreaga lume este protejarea vieții mamei, urmată de un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică.

Aproximativ jumătate din țările din lume permit avortul în cazurile în care sarcina a fost rezultatul unui violul sau incestul și aproximativ aceeași parte dintre tări permit avortul în cazul unei anomalii fetale grave.Cu toate acestea, în câteva țări, avortul rămâne un tabu.

Ce țări au cele mai stricte legi privind avortul?

Toate, cu excepția câtorva țări, permit efectuarea unui avort atunci când viața mamei este în pericol. Excepțiile sunt Malta, El Salvador, Nicaragua și Republica Dominicană.

Malta, ferma catolică, este singura țară europeană care interzice total avortul, iar un sondaj efectuat anul trecut de către portalul maltatoday.com.mt,  sugerează că până la liberalizarea avortului este încă drum lung.

Per total, 95,2% dintre cei intervievați sunt contra avortului la cerere – cunoscut sub numele de avort electiv – chiar dacă ar fi limitat la primele 12 săptămâni de sarcină. Mai puțin de jumătate au spus că avortul ar trebui să permită să fie salvată viața mamei.

Legile aspre din El Salvador împotriva avorturilor, au intrat în centrul atenției internaționale în ultimii ani, datorită unor cazuri extreme în care femeile au fost încarcerate pentru întreruperea sarcinilor, chiar dacă unele au susținut că au suferit de fapt un avort spontan.

Deloc surprinzător, avortul este, de asemenea, total interzis în orașul Vatican – totuși, având în vedere că populația de 800 de persoane a Sfântului Scaun este în mod covârșitor alcătuită din clerici catolici, această interdicție este în mare măsură teoretică.

Unde este avortul electiv legal?

La celălalt capăt al scalei, 63 de țări și teritorii permit femeilor să-și înceteze sarcina la cerere, deși, de obicei, în anumite condiții – cel mai frecvent, libertatea este limitată de o perioadă de timp în care poate fi efectuată procedura.

Canada este singura țară occidentală în care o femeie poate beneficia de un avort la cerere în orice moment în timpul sarcinii, deși, în practică și potrivit rapoartelor HuffPost, sunt foarte puține  solicitări pentru întreruperi de sarcină în timpul celui de-al treilea trimestru.

Cum rămâne cu Marea Britanie?

În toate părțile Regatului Unit, cu excepția Irlandei de Nord, femeile pot obține în mod liber un avort până la 24 de săptămâni în timpul sarcinii. Întreruperile de sarcină pot fi efectuate după această limită în circumstanțe excepționale, cum ar fi salvarea vieții mamei sau din cauza unei anomalii fetale severe.

Oficiul pentru Statistici Naționale și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială oferă datele precum că, în 2017 au fost efectuate 192900 avorturi în Anglia și Țara Galilor, comparativ cu 679 106 nașteri.

Aceste cifre sunt adesea utilizate pentru a susține că mai mult de 20% din toate sarcini sunt întrerupte. Cu toate acestea, The Journal subliniază faptul că această statistică este înșelătoare, deoarece nu se iau în considerare miile de sarcini care se încheie cu avort spontan în fiecare an.

Sursa: www.theweek.co.uk