Cazul fetei de 11 ani din Argentina declanșează o dezbatere asupra avortului la nivel internațional

Women hold signs that read "Girls, not mothers. State responsible" during a protest in Buenos Aires, Argentina, 25 February 2019Știrea că medicii au efectuat o cezariană pentru o victimă a violului în vârstă de 11 ani a reaprins o dezbatere cu privire la regulile de avort din Argentina.

Fata a rămas însărcinată după ce a fost violată de partenerul de 65 de ani al bunicii sale și a cerut să i se facă avort.Cu toate acestea, cererea ei a fost amânată cu aproape cinci săptămâni, iar unii medici au refuzat să efectueze procedura.

În cele din urmă, medicii au efectuat în schimb o operație de cezariană, argumentând că ar fi fost prea riscant pentru a efectua avortul.Copilul este în viață, dar doctorii spun că are puține șanse să supraviețuiască. Fata a fost însărcinată în 23 de săptămâni când, după mai multe amânări, ar fi putut să facă avortul.

Presa locală arată că fetița a fost decisă de la început să-și înceteze sarcina, spunând oficialilor: „Vreau ca lucrurile pe care bătrânul le-a pus în mine să le scot afară”.

Avortul este legal în Argentina în cazurile de viol sau în cazul în care sănătatea mamei este în pericol, dar în cazul fetei de 11 ani, este incertă cauza acestor întârzieri.

Mama fetei a fost de acord cu dorințele fiicei sale, dar pentru că fată a fost lăsată în grija bunicii ceva timp mai devreme, consimțământul mamei a fost la început considerat insuficient. Cu toate acestea, pentru că bunica a fost deposedat de tutelă ei pentru legătura cu violatorul, ea nu a putut oferi consimțământul necesar.  Astfel, până când problema a fost clarificată, fata era în cea de-a 23-a săptămână de sarcină.

Alte probleme au apărut atunci când un număr de medici de la spitalul local a refuzat să efectueze procedura, invocând convingerile lor personale.

Marți, autoritățile de sănătate din statul nordic Tucumán au cerut directorului spitalului să urmeze decizia unui judecător de familie și să efectueze „procedurile necesare pentru a încerca să salveze ambele vieți”. Ulterior, judecătorul care a fost citat de declarație  a spus că nu a făcut nici o mențiune despre salvarea a două vieți.

Doctorii care au efectuat operația de cezariană au declarat că nu au făcut-o din cauza instrucțiunii de a „salva ambele vieți”, ci pentru că avortul ar fi fost prea riscant.

Grupurile Andhes care luptă pentru drepturile omului dau vina pe autoritățile de sănătate de la Tucumán, iar grupurile mișcării pro-alegere au spus că ceea ce sa întâmplat cu fata a însemnat „tortura”.

Avortul este o problemă controversată în Argentina și acest ultim incident survine la șase luni după o dezbatere divizională despre dacă avorturile ar trebui să fie legalizate în primele 14 săptămâni de sarcină.

Un proiect de lege în acest sens nu a fost votat în Senat, spre disperarea grupurilor pro-alegere care au militat ani de zile pentru o liberalizarea legilor.

Sursa: www.bbc.com