Conferința Regională „Alinierea ghidurilor și protocoalelor clinice în avort și planificare familială post-avort la recomandările OMS în țările Europei de Est și Asiei Centrale”

Asociația Obștească „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive” (CIDSR) a organizat în data de 15 -16 noiembrie 2018, la Chișinău, conferința cu genericul „Alinierea ghidurilor și protocoalelor clinice în avort și planificare familială post avort la recomandările OMS, în țările Europei de Est și Asiei Centrale”. Scopul evenimentului a fost să se aducă la cunoștință  ultimile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății în planificarea familiei și avortul în siguranță.

În cadrul conferinței s-a mai discutat despre situația referitor la avort și planificarea la nivel de fiecare țară participantă la eveniment. La fel au fost promovate strategiile de dezvoltare și implementare a ghidurilor clinice și a protocoalelor în avort și în planificarea familiei. Iar în ultima zi a conferinței reprezentanții tuturor țările participante au elaborat un plan de acțiuni cu accent pe dezvoltarea /adaptarea / implementarea ghidurilor / protocoalelor naționale.

Un alt moment important al evenimentului a fost crearea Coaliției Regionale pentru prevenirea sarcinii nedorite și a avortului nesigur în țările Europei de Est și Asiei Centrale. Coaliția va servi drept  platformă de comunicarea activă în regiune. În cadrul Coaliției, membrii vor face schimb de informații despre promovarea metodelor de avort în condiții de siguranță și prevenirea sarcinii nedorite în conformitate cu recomandările OMS și UNFPA.

La eveniment au participat 54 de persoane din 12 țări, reprezentanți ai sectorului academic și nonguvernamental, experți în elaborarea ghidurilor și protocoalelor, precum și în gestionarea avortului sigur și planificarea familială.

Partenerii evenimentului au fost: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, OMS, Departamentul de Reproducere Umană și din oficiul din Moldova, oficiile de țară ale UNFPA și ale Oficiului Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al UNFPA, Gynuity, SAAF, Societatea Europeană pentru Contracepție (ESC).

Materialele Сonferinței Regionale (15-16.11.2018)

Feedback din partea participanților:

Анибал Фаундес, Бразилия. О Региональной Конференции (Кишинев)

Екатерина Пественидзе, Грузия. О Региональной Конференции (Кишинев)

Mая Какагельдыева, Туркменистан. О Региональной Конференции (Кишинев)
Дильфуза Курбанбекова, Узбекистан. О Региональной Конференции (Кишинев) Елена Николаева, Россия. О Региональной Конференции (Кишинев) Галина Чиркина, Кыргызстан. О Региональной Конференции (Кишинев)

 

Оксана Теслова. Беларусь. О Региональной Конференции (Кишинев)