Constatările cercetării formative pentru a evalua fezabilitatea extinderii MA prin serviciul de telemedicină în regiunea EECA

Avortul medical (AM) este una dintre opțiunile de întrerupere a sarcinii pentru femeile din Europa de Est și Asia Centrală (EECA); cu toate acestea, serviciile de AM sunt subutilizate semnificativ. Inconveniență și costurile asociate cu două sau mai multe vizite obligatorii în persoană pentru AM contribuie probabil la aceasta. Telemedicine MA (TMA) are o poziție unică pentru a aborda barierele din calea serviciului. Analize recente au arătat că AM prin servicii de telemedicină este extrem de eficient, sigur și acceptabil în Moldova (Comandant R, et al. RFCH 2022) și Georgia (Tsereteli N, et al. EJCRHC 2023) și a dat rezultate similare în alte țări în care telemedicină AM este disponibilă (Aiken A. et al. BJOG, 2021; Porter Erlank C, et al. BMJ SRH 2021; Chong E. et al. Contraception 2021), serviciul este de așteptat să aibă un succes egal în regiunea EECA.

Am efectuat cercetări formative pentru a evalua fezabilitatea serviciului de avort medical prin telemedicină în cinci țări EECA: Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan. Scopul nostru a fost să colectăm date de la părțile interesate relevante legate de barierele în furnizarea de servicii de AM și potențialul de AM prin furnizarea de telemedicină. Acest studiu a avut ca scop colectarea de informații care ar putea fi utilizate pentru a ghida o inițiativă cuprinzătoare care să conducă la introducerea avortului medical prin telemedicină în regiunea EECA.

Chestionarele structurate pentru femei, furnizori, farmaciști/distribuitori de medicamente, ONG-uri și politicieni au fost elaborate în limba engleză și traduse în limbile locale la începutul anului 2022. Colectarea datelor a început după testarea prealabilă și revizuirea instrumentelor. Intervievatorii au fost recrutați și instruiți în fiecare țară pentru a administra chestionarul. Participanții la cercetare formativă care au fost interesați și care au acceptat, au participat la un interviu structurat față în față. Interviurile au durat aproximativ 30 de minute și au fost realizate în limbile locale din fiecare țară. Intervievatorii au întrebat participanții despre cunoștințele lor cu privire la AM, barierele de furnizare a serviciilor de MA și potențialul de MA prin furnizarea de telemedicină în țările lor respective. Tuturor participanților li sa atribuit un număr de identificare și nu au fost înregistrate nume sau alte informații de identificare. Datele din chestionarele completate au fost introduse în Excel.