Comisia privind Statutul Femeii își dă o nouă întâlnire la New York în vederea avortului auto-gestionat

La data de 11 Martie 2020, la New York va avea loc cea de-a 64 ediție a Comisiei privind Statutul Femei. În acest an, în cadrul sesiuni va fi abordat subiectul avortului în afara unităților medicale și va avea genericul: „Avortul auto-gestionat și legea: către o abordare a drepturilor omului centrată pe persoană”.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai instituțiilor globale pentru drepturile femeii în sănătate. Iată cine vor fi aceștia:

  • Rebecca Brown, director principal, Centrul pentru Drepturi Reproductive;
  • Lucía Berro Pizzaross, Coordonator de rețea și parteneriate, Activist Mobilizator pentru rețeaua de avort medical și coleg de cercetare în cadrul Centrului Global de cercetare în domeniul Dreptului la Sănătate;
  • Mariana Prandini Assis,Cercetător postdoctoral, Universitatea Dalhousie Schulich Școala de Drept.

În întreaga lume, femeile pot încheia o sarcină în afara unităților medicale, folosind metoda avortului medicamentos care este o metodă sigură. Această practică este numită avort auto-gestionat. În majoritatea țărilor, legile și politicile impun restricții legale asupra avortului auto-gestionat, astfel încălcând drepturile omului.

În cadrul evenimentului, membrii Comisiei vor împărtăși experiențele lor cu privire la criminalizarea avortului auto-gestionat și, împreună, vor prevede un viitor care promovează drepturile omului pentru gravide și ale celor care le ajută să își gestioneze singure avorturile.

Pentru multe femeie, avortul auto-gestionat este o modalitate acceptată de a pune capăt unei sarcini în baza experiențelor și circumstanțelor lor. Femeile își pot auto-gestiona avorturile în regiunile în care serviciile de întrerupere a sarcinii sunt restricționate sau în care accesul este dificil. Aceasta se întâmplă și în țările care se confruntă cu deficiențe de specialiști medicali în domeniul sănătății, care ar putea oferi astfel de serviciu. Chiar și în cazul în care femeile au acces la servicii de avort de înaltă calitate furnizate în sistemele medicale, ele pot alege să-și auto-gestioneze avorturile din cauza problemelor de confidențialitate sau pentru a evita stereotipurile legate de avort sau sarcină.