Tema avortului sigur și planificarea familiei a reunit mai mulți experți internaționali și specialiști din Regiunea EEAC

avort-in-siguranta-planificare-familie-recomandari-OMS

Conferința Regionala

Asociația Obștească „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive” (CIDSR) a organizat în data de 15 -16 noiembrie 2018, la Chișinău,  conferința cu genericul „Alinierea ghidurilor și protocoalelor clinice în avort și planificare familială post avort la recomandările OMS, în țările Europei de Est și Asiei Centrale”. La eveniment au participat echipe din 12 țări, formate din persoane de decizie, cele din sectorul academic, experți în elaborarea ghidurilor și protocoalelor, precum și în gestionarea avortului sigur și planificarea familială.

„Scopul evenimentului a fost să facem cunoștință cu ultimile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății în planificarea familiei și avortul în siguranță. De altfel, îl avem prezent pe Ronald Johnson, reprezentantul OMS din Geneva. Un alt scop al evenimentului a fost efectuarea analizei situației cum în țările din reugiunea Europei de Est și Asiei Centrale (EEAC) se respectă aceste recomandări, cum am putea ameliora respectarea acestora și prin ce metodă. Un scop nu mai puțin important a fost  să discutăm despre toate încercările celor ce reprezintă așa numita mișcare „anti-choice” (mișcare împotriva drepturior sexuale și reproductive ale femeilor, inclusiv dreptul la avortul în siguranță); cum monitorizăm, ce măsuri luăm ca să stopăm așa tentative. Și am culminat această conferință prin propunerea lansării unei alianțe ale membrilor țărilor EEAC pentru a facilita comunicare, schimbul de experiență și unificarea eforturilor…”, a declarat Rodica Comendant, director, CIDSR. Vedeți declarația video aici.

 „Avortul sigur este o temă problematică și în Belorusia, la nivelul întregii populații, deoarece este una dintre temele TABU. Însă tendințele dezvoltării societății noastre arată că femeile au avut, au și vor avea nevoie de astfel de proceduri. Desigur, avortul în acest context este una dintre metodele de reglare a fertilității, atâta timp cât nu au acces la contracepția modernă. Toate eforturile noastre ar trebui să se concentreze asupra prevenirii avorturilor. Și din acest punct de vedere pentru mine personal este interesantă informația despre consilierea privind prevenirea sarcinilor nedorite.” a declarat Oxana Teslova, ginecolog obstetrician, șef al departamentul de sănătate al Comitetului Executiv din regiunea Gomel, Belarusia. Declarația Oxanei Teslova o găsiți aici, limba rusă.

„Acest eveniment este unul de amploare. O conferință care oferă posibilitatea de a discuta probleme absolut nepopulare, dar care afectează foarte mult viețile oamenilor.  Astăzi avem oportunitatea de a atrage atenția donatorilor asupra regiunii noastre. Donatorii cred că problemele au fost soluționate de mult timpșinoi nu avem nevoie de ajutor. Aceasta este o oportunitate de a împărtăși problemele cu care se ciocnește fiecare țară din regiunea EEAC în parte și per ansamblu. deoarece avem multe în comun.  Mulțumim echipei din Moldova.” a declarat Galina Maystruk, șefa Comitetului Fondului Planificarea Familială și Sănătatea femeii, Ucraina.

Maia Gurdyeva a menționat că mai multe programe dedicate conformării serviciilor de avort și contracepție cu recomandările OMS care au fost adoptate în Moldova, acum sunt cu succes preluate de Turkmenistan. Aceasta a fost posibil grație trainingurilor organizate de către echipa din Moldova, precum și a consultațiilor oferite. „Președintele Turkmenistanului, este de profesie doctor, și atrage o mare atenție domeniului sănătății, inclusiv sănătății reproductive. Problema cu care se confruntă țara noastră constă în faptul că avem preparatele înregistrate, dar avortul medicamentos nu se practică. Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem un protocol național care ar indica aceasta. La ziua de astăzi avem protocolul în proces de dezvoltare. Evenimentul de astăzi este important prin faptul că aici sunt prezente țările care au acest protocol aprobat și fucțional. Astfel avem posibiltiatea să preluam cele mai bune practici și include în protocolul nostru ” a mai adăugat Maia Gurdyeva.

„Noi ne dorim în continuare ca protocolul nostru existent să fie revizuit și aliniat recomandărilor OMS, așa ca specialiștii noștri să poata oferi  avortul medicamentos și în trimestrul II de sarcină, a declarat Gulnara Rzaeva, Institutul de Cercetări Științifice în Obstetrică și Ginecologie, Șefa Departamentului de diagnostic ambulator din Azerbaijan.

Evenimentul a oferit posibilitatea participanților nu doar să facă schimb de experiență, dar și să stabilească parteneriate cu organizații internaționale, care ne vor facilita procesul de updatare a protocolului național.

Tot ce s-a discutat în cadrul conferinței regionale poate fi revăzut pe canalul nostru de YouTube sau pagina de Facebook.

Fotografii de la Eveniment