25 de milioane de avorturi „mai puțin sigure” sunt înregistrate în fiecare an în lume

Mai bine de 25 de milioane de avorturi nesigure au loc în fiecare an intre 2010 și 2014, arată un nou studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății în colaborare cu  Institutul american Guttmacher, o organizație nonprofit specializată în drepturile reproductive.

Studiul a fost publicat recent în  The Lancet. Majoritatea avoturilor se întimplă în țări ca Africa, Asia și America Latină.

Iar autoriii studiul ”subliniază nevoia garantării accesului la avort potrivit legii, în special în țările cu venituri mici, și necesitatea înlocuirii metodelor mai puțin sigure cu metode sigure”,

Pentru prima dată în acest studiu a fost folosită o scară cu trei niveluri pentru a evalua cu acuratețe practicile avortului: „sigure”, „mai puțin sigure”, „cel mai puțin sigure”.  Această clasificare permite o diferențiere a circumstanțelor avortului în rândul femeilor care nu au acces la avort în condiții de siguranță și de către un medic calificat.

În momentul în care avortul este efectuat în conformitate cu recomandările OMS (prin administrate de medicamente, aspirare), riscul complicațiilor severe este minim. Aproximativ 55% din toate avorturile practicate între 2010 și 2014 în lume sunt considerate ca fiind „sigure”, adică realizate de către personal calificat și conform unei metode recomandate de OMS .

Aproape 31% (17,1 milioane) dintre avorturi sunt considerate ca fiind „mai puțin sigure”. Este cazul celor realizate de personal specializat, dar printr-o metodă învechită (cum ar fi chiuretajul), sau realizate cu mijloace sigure (prin folosirea misoprostol, un medicament utilizat pe scară largă), dar în lipsa personalului competent.

Avorturile „cel mai puțin sigure” (14,4%) sunt realizate de persoane care nu au pregătirea necesară și folosesc metode periculoase sau invazive (ingerarea de substanțe caustice, introducerea de corpuri străine, folosirea unor băuturi tradiționale). Decesele cauzate de complicațiile avortului nesigur au fost înregistrate în regiunile în care a fost efectuate „cel mai puțin sigure” avorturi ele mai puțin sigure. Complicațiile de la astfel de proceduri pot include (eșecul eliminării întregului țesut de sarcină din uter), hemoragia, leziunile vaginale, cervicale și uterine și infecțiile.

„Cea mai mare proporție de avorturi considerate sigure se înregistrează în țările unde legile sunt mai puțin restrictive, care au un nivel de dezvolare economică mai ridicat și unde infrastructura sistemului de sănătate este mai dezvoltată”, precizează autorul principal al studiului, medicul Bela Ganatra de la OMS.

Pentru prevenirea sarcinilor nedorite și avorturilor nesigure, țările trebuie implimenteze politici și să își ia angajamente de a oferi o educație sexual comprehensivă, o gamă largă de metode de contracepție, inclusive contracepția de urgență; consiliere corespunzătoare în planificarea familiei și accesul la avort legal și în siguranță.

Sursa: guttmacher.org