Centrul pentru Drepturi Reproductive propune un nou raport al legilor Europene privind avortul

Europa este liderul principal în lume privind numărul de legi liberalizate în avort, dar încă multe dintre femei întâlnesc bariere în acest sens datorită restricțiilor de reglementare sau a amenințărilor regresive.

27.11.2019 – (comunicat de presa) 

Centrul pentru Drepturi Reproductive lansează o nouă imagine de ansamblu privind avortul în lume. 95% din femeile ce au atins vârsta de reproducere trăiesc în prezent în țări în care legile permit avortul, fie la cerere, fie pe motive sociale largi. Această statistică ascunde totuși faptul că unele dintre aceste țări mențin condiții prealabile restrictive, precum consiliere obligatorie sau perioade de așteptare impuse, care pot împiedica sau întârzia accesul femeilor la serviciile de avort. În plus, avortul este încă ilegal sau extrem de restrâns în șase țări din regiune. 

Raportul, Legile europene privind avortul: o imagine de ansamblu comparativă, subliniază că tendința tinde în mod clar către o reformă liberalizatoare pozitivă și progresivă în regiunea europeană, cum ar fi legalizarea recentă a avortului la cerere în Cipru, Irlanda și Islanda. De asemenea, acesta avertizează că regiunea Europei mai rămâne cu un risc considerabil: există  încercări de a înapoia drepturile de avort. Exemplu poate fi propunerea actuală în fața parlamentului slovac, care ar introduce cerințe obligatorii extreme înainte de avort, ce contravin principiilor și dreptului internațional privind drepturile omului. 

Noul raport dezvăluie că, în prezent, în toată regiunea europeană:

  • Treizeci și nouă de țări (care se întind de-a lungul continentului, de la Portugalia și Spania din Vest, Turcia și Federația Rusă din Est) au legalizat avortul la cerere (adică acolo unde avortul este legal, fără a fi nevoie de un medic sau o altă autoritate care certifică un motiv anume pentru avort)
  • Două țări (Finlanda și Regatul Unit) au legalizat avortul pe motive sociale largi
  • Șase țări păstrează legi cu privire la avort extrem de restrictive – Andorra, Malta și San Marino nu permit avortul în niciun caz; 
  • Liechtenstein permite avortul numai atunci când viața sau sănătatea unei femei este în pericol sau sarcina rezultată din agresiune sexuală; 
  • Monaco și Polonia permit avortul numai atunci când viața sau sănătatea unei femei este în pericol, în urma unui atac sexual sau în cazul în care a fost detectată o anomalie fetală severă.

Unele state au stabilit termene pentru avort la cerere între 18-24 săptămâni de sarcină, în timp ce altele stabilesc aceste limite în jurul sfârșitului primului trimestru de sarcină. Toate legile acestor țări permit accesul la avort târziu în sarcină în circumstanțe specifice, cum ar fi situația în care sănătatea sau viața unei femei este în pericol. Aici practica standard nu este de a impune deloc o limitare de timp.

În ciuda legalizării avortului, unele țări europene au menținut o serie de reguli și reglementări procedurale care pot împiedica și întârzia accesul femeilor la servicii de avort. Acestea includ:

  • perioade de așteptare obligatorii între data în care se solicită pentru prima dată un avort și data în care poate avea loc procedura de avort;
  • legi care obligă femeile să beneficieze de consiliere, care poate fi uneori obligată să fie părtinitoare sau directivă;
  • limite de timp scurte pentru accesarea avortului care poate afecta în mod disproporționat anumite grupuri de femei;
  • incriminarea femeilor sau a profesioniștilor medicali care acționează în afara cadrului legal pentru furnizarea avortului.

Deși tendința generală în Europa a fost creșterea liberalizării și eliminarea barierelor de acces la avort, în ultimii ani, unele țări din Europa au încercat să revizuie protecțiile legale existente pentru accesul femeilor la avort. Inițiativele au variat de la încercările de introducere a condițiilor prealabile regresive înainte ca avorturile să aibă loc, precum consilierea obligatorie părtinitoare sau perioadele de așteptare, până la încercări de a interzice complet avortul sau de a înlătura motivele legale existente pentru avort.

„Femeile din Europa s-au luptat mult și greu pentru drepturile legale de acces și asistență în  avort”, a spus Leah Hector, director regional pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive.

„După cum demonstrează evenimentele recente din Polonia și Slovacia, drepturile de acces la avort pot fi amenințate în mod arbitrar de încercările de a introduce noi bariere sau a le diminua în ceea ce privește legalitatea asistenței la avort și trebuie să fim mereu vigilenți.

„Rapoarte comparative de acest gen ajută la surprinderea statutului actual al legislației și practicilor privind avortul în toată regiunea și oferă avocaților și factorilor de decizie informații despre unde și cum ar trebui să-și concentreze eforturile pe viitor. Mai sunt multe progrese de făcut pentru ca Europa să poată realiza promisiunea egalității de gen. ”

Pentru a descărca o copie a Legile Europene privind avortul: o privire de ansamblu comparativă accesați: https://reproductiverights.org/document/european-abortion-law-fact-sheet