Parlamentarii europeni cer acțiuni concrete cu privire la dezinformarea anti-avort

Ancheta OpenDemocracy determină legiuitorii europeni din cadrul diferitor partide la acțiunea privind „dezinformarea deliberată” a femeilor gravide vulnerabile.

În urma unei investigații OpenDemocracy, un număr tot mai mare de parlamentari europeni din întregul spațiu politic solicită acțiuni împotriva „dezinformării intenționate” care vizează, în special, femeile gravide vulnerabile.

În această săptămână, OpenDemocracy a dezvăluit că unele „centre de consiliere pentru femeile în criză de sarcină” din întreaga lume descurajează femeile să folosească contracepția și spun, în mod incorect, că avorturile cresc riscurile bolilor de cancer sau de a deveni abuzive față de copii.

Peste treizeci de legislatori europeni au scris astăzi comisarului pentru sănătate al Comisiei Europene, Stella Kyriakides și comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, cerând „acțiuni ferme” împotriva centrelor de consiliere a femeilor în criză de sarcină, care difuzează informații înșelătoare despre avort.

Printre cei care solicită acțiune se numără deputații europeni din partidul Emmanuel Macro En Marche din Franța, mai mulți europarlamentari verzi și liberali și John Mann, fost parlamentar laburist numit în Camera Regilor din Marea Britanie de fosta premieră Theresa May.

„Propagarea dezinformării” de către centrele de consiliere a femeilor în criză de sarcină „ar trebui considerată o încălcare a eticii care subminează sănătatea femeilor”, spune scrisoarea, semnată de doisprezece europarlamentari și nouăsprezece parlamentari naționali.

OpenDemocracy a trimis jurnaliste sub acoperire care înfățișau femei gravide vulnerabile în unele dintre aceste centre de consiliere din optsprezece țări de pe cinci continente. În mai multe centre li s-au arătat imagini grafice și videoclipuri anti-avort sau li s-a spus în mod incorect că avortul le poate crește riscurile de a face cancer și boli mintale.

Centrele care au fost examinate de OpenDemocracy sunt toate filialele grupului american Heartbeat International, care are legături cu Casa Albă Trump. În America Latină, un al doilea grup american, Human Life International, sprijină aceeași rețea ca Heartbeat, care include centre din Mexic, Ecuador, Argentina și Costa Rica.

Filialele Heartbeat există, de asemenea, în state ale Uniunii Europene, inclusiv Italia, Spania și Croația, precum și în România și Ucraina.

Ca răspuns la întrebările adresate de OpenDemocracy, Heartbeat a spus „suntem de acord cu Angajamentul nostru de consiliere” – un document standard care ia angajamentul de la afiliații săi cu privire la structurarea informației cu privire la avort și promovarea ei. „Diferite țări au culturi și moduri variate de comunicare, iar faptul că avortul are riscuri pentru femei rămâne”, a adăugat acesta. „Prin dragoste și adevăr, obiectivul nostru este de a ajuta femeile să înțeleagă mai complet avortul, astfel încât să poată lua cu adevărat o decizie în cunoștință de cauză.”

Parlamentarii europeni au spus că ancheta OpenDemocracy a dezvăluit „un proiect global coordonat de dezinformare deliberată care vizează introducerea unor obstacole suplimentare pentru femeile care încearcă să își încheie sarcina”.

Aceste centre de consiliere au adesea legături religioase și „vizează femeile aflate în situații vulnerabile și, care ar putea să nu aibă nicio altă opțiune”, spune scrisoarea politicienilor, adăugând că unele au primit facilități și sprijin din partea guvernelor.

Cercetările OpenDemocracy au constatat că Spania și Italia se numără printre țările în care centrele de consiliere pentru femeile în sarcină de criză au primit finanțare publică.

În Italia, unde OpenDemocracy a găsit mai mulți afiliați ai Heartbeat decât oriunde în afara SUA, există mai mult de 400 de centre. Câteva zeci din ele operează în spitale publice, la adăposturi pentru femei și centre de consiliere pentru familii.

„Aceste organizații au reușit să se infiltreze în instituțiile publice, datorită lipsei de resurse [guvernamentale]”, a declarat Irene Donadio, șefa parteneriatelor și strategiei la Federația Internațională de Planificare pentru Părinți în Europa.

Europarlamentarul verde belgian Petra De Sutter, medic și președinte al Forumului Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive, a declarat: „Condamn cu fermitate toate încercările de dezinformare a femeilor cu o sarcină nedorită, pentru a le convinge să nu facă avort. Sunt foarte vulnerabili în acel moment din viața lor. ”

De asemenea, ea a condamnat utilizarea „înșelăciunii și dezinformării” împotriva femeilor care sunt pe cale să avorteze și a spus că aceasta este „nu numai greșit din punct de vedere moral, ci o amenințare pentru democrație și drepturi pe care le avem”. Și a mai adăugat: „Noi, ca politicieni, trebuie să acționăm împotriva acestor practici cu toate instrumentele politice și juridice pe care le avem!”

„Acesta este un fenomen extrem de îngrijorător”, a adăugat un alt europarlamentar belgian, Hilde Vautmans. „Vedem că puterile conservatoare vor să întoarcă timpul înapoi”.

„În calitate de liberal nu voi ceda un singur milimetru”, a spus ea. „Pentru noi, dreptul la autodeterminare are o importanță primordială, iar libertatea de alegere a femeilor asupra propriilor corpuri este o parte importantă a acestuia. Fiecare femeie este liberă să decidă asupra propriului pântece și va trebui să ne asigurăm că acest fapt va rămâne așa. ”

Ia măsuri!

În 18 țări, câteva jurnaliste sub acoperire, care înfățișau femei gravide, au descoperit o rețea globală de „centre de consiliere a femeilor în criză de sarcină” care vizează femei și fete vulnerabile la „dezinformare, manipulare emoțională și înșelăciune absolută”.

Agențiile guvernamentale și parlamentarii de pe patru continente au promis investigații   și au solicitat acțiuni.

Dar ceea ce am descoperit este doar vârful aisbergului.

Înscrieți-vă pentru a fi informat și să aflați cum să acționați în țara dvs.