Raport de activitate SAAF 2018

Partenerul nostru din cadrul proiectului Alinierea ghidurilor si protocoalelor clinice in avort si planificare familiala post-avort la recomandările OMS si UNFPA in țările Europei de Est si Asiei Centrale, Safe Abortion Action Funds a lansat raportul de activitate pentru anul 2018. Găsiți mai jos o prezentare pe scurt al acestui raport, precum și date importante despre proiectele desfășurate de SAAF.

Ce este SAAF?

Fondul de acțiune  pentru avort sigur (SAAF) a fost fondat în 2006 și are scopul să susțină și să sponsorizeze micile organizații locale implicate în asigurarea condițiilor de avort în siguranță. 

Misiunea SAAF este de a susține financiar, în primul rând, proiecte care oferă servicii de avort sau de sănătate reproductivă în special persoanelor cu nevoi speciale sau vulnerabile. 

SAAF susține legile și politicile progresive

Activiștii și avocații din toată lumea pentru dreptul la avortul sigur au arătat că persistența poate duce cu adevărat la o schimbare pozitivă. Potrivit Institutului Guttmacher, începând cu anul 2000, 27 de țări din lume și-au extins lista motivelor legale pentru avort. 

Un an în urmă, în Argentina, a fost respins un proiect de lege care ar susține avortul în siguranță. Cu sprijinul financiar al SAAF, organizația Derecho a Decidir/Catholics a început să  ofere asistență juridică pentru catolici. Rolul ei principal a fost de a îmbunătăți accesul sigur și legal în cazul unei întreruperi de sarcină. Așa, ,,valul verde,, s-a răspândit nu doar în toată Argentina, ci și în America Latină unde credința populației este implicată direct cu controversele unui avort.

Asemenea proiecte și  mișcări de reglementare a serviciilor de avort în siguranță s-au desfășurat și în Brazilia, Kenya, São Tomé și Príncipe, etc. 

SAAF crește accesul partenerilor la avortul sigur prin abordări inovatoare

Majoritatea partenerilor beneficiari ai SAAF oferă consultanță și servicii sigure în domeniul contracepției, avortului sau post-avortului. În condițiile în care sistemul medical local este slab dezvoltat sau există restricții politice în acest sens, este nevoie ca aceste organizații să fie curajoase și hotărâte în fața unor asemenea provocări. Misiunea acestor organizații este de a feri femeile de o naștere forțată, de a salva viața unei femei și de a-i oferi consultanță potrivită asupra sănătății reproductive. 

Din 2003 SAAF susține proiectul Samsara din Indonezia care pledează pentru accesul la servicii inovatoare în sănătatea reproductivă. Aici sunt lansate linii telefonice și site-uri pentru oferirea suportului populației din zonele rurale. Proiecte asemănătoare sunt implementate și în Uganda, Kârgâzstan, Guatemala, Congo, Haiti, Nigeria. 

Spargem tăcerea împreună cu SAAF

Ideile negative despre femeile care au avorturi sunt omniprezente în diferite abordări, chiar dacă avortul este o alegere destul de răspândită – una din patru sarcini din lume se termină cu avort. Partenerii beneficiari ai SAAF lucrează la contestarea ideii adânc înrădăcinate despre avort și a atitudinii stigmatizante despre avort. 

Flora Tristan este o tânără din Peru care vede abordarea subiectului despre avortul în siguranță cu mai multe perspective de schimbarea a inimii și a minții oamenilor. Ea face parte din Centrul pentru Femei din Peru și a lansat, împreună cu membrii ei, campania ,,Decide liber,, care a fost promovate intens pe Twitter și Facebook. Astfel s-a obținut conștientizarea publicului tânăr asupra dezbaterii discriminării avortului și a sarcinilor forțate. Centrul, însă, este activ și offline. Acesta a organizat un curs de 3 luni numit ,, Studii feministe pentru dreptul de a decide”. Asemenea comunități sunt susținute și în Uganda, în Cali (Columbia) etc. 

Împărtășirea experienței și a rezultatelor SAAF

O mare parte din lucrul fondului SAAF este de a stabili evidența rezultatelor atinse asupra tematicii siguranței avortului. Aceasta contribuie la îmbunătățirea programelor finanțate și dezvoltarea cercetărilor și a dovezilor la nivel local din partea beneficiarilor. 

Cu sprijinul SAAF, Rețeaua MAMA din Kenya (Mobilizarea Activiștilor din domeniul Avortului Medical) și-a lansat un site web care este de fapt un proiect de cercetare pentru extinderea bazei de dovezi privind auto-folosirea în siguranță a avortului medical în Africa. Rețeaua evaluează existența hotarelor din regiune și construiește capacitatea membrilor săi de a colecta standardizat și sistematic, analizele și datele necesare atât la nivel regional, cât și global. 

Despre partenerii SAAF

Schimbarea pentru care luptă SAAF este una comună pentru majoritatea partenerilor săi. Iată câteva răspunsuri ale partenerilor din toată lumea la cele mai evidențiate întrebări ale comunității de asigurare a avortului sigur. 

Rodica Comendant, directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova

De ce ați ales să activați pentru cauza avortului în siguranță?

Pe vremea când îmi făceam pregătirea medicală în Uniunea Sovietică, avortul era singura modalitate de reglare a fertilității, pentru că nu erau disponibile metodele de contracepție. Erau efectuate avorturi folosind doar metoda D + C mai puțin sigură (dilatare și vindecare), fără consiliere sau îngrijire adecvată și am văzut mult timp  femei care așteaptă avortul arătând trist și umilit. După ce am vizitat o clinică pentru planificarea familială din SUA, am văzut cum ar putea arăta un serviciu de avort de bună calitate. Atunci am decis că misiunea mea profesională este să-mi dedic viața pentru a asigura femeile din Moldova că nu vor fi discriminate atunci când vor solicita un avort, dar vor fi tratate la fel de bine ca în cazul când accesează orice alt serviciu.

Edinah Masiyiwa, director Grupul Femeilor ce Acționează (WAG) din Zibabwe

De ce ați ales să activați pentru cauza avortului în siguranță?

În calitate de lider într-o organizație pentru drepturile femeilor, simt că am o datorie de a face această muncă pe care mulți o consideră tabu. Dacă noi vrem să reducem mortalitatea maternă ridicată din Zimbabwe noi trebuie să avem oameni care lucrează pentru un  avort sănătos. Am ales să fiu unul dintre acei oameni.

Ce schimbare pozitivă v-ați dori să o vedeți întâmplându-se în Zimbabwe?

Aș dori să-i văd pe toți cei care sunt eligibili pentru a accesa în siguranță avorturi în conformitate cu legea în vigoare și obținerea serviciilor fără bariere. Aș dori să văd revizuirea legii actuale cu privire la avort. Această lege ar trebui să extindă condițiile în care avortul este permis și să utilizeze definiția OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru sănătate.

Sharif Mostafa Helal, director executiv Coaliția Sănătății Femeilor din Bangladesh (BWHC)

Care a fost cea mai mare realizare din partea SAAF în proiectul finanțat din 2018?

BWHC lucrează cu grupuri excluse precum minoritățile etnice și lucrătorii grădinii de ceai, iar în 2018 a fost luată o măsură de stabilire a trei centre de sănătate pentru femei și fete tinere din aceste comunități. Mulți urmează metodele tradiționale de întrerupere a sarcinilor, care sunt nesigure și foarte riscante. Înființarea unor centre de sănătate în interiorul acestui tip de comunități, schimbă modelul tradițional al sănătății, comportamentul, dar și contribuie la furnizarea serviciilor de avort sigur. Toate acestea sunt cu adevărat realizări uriașe pentru noi!

Ce schimbare pozitivă v-ați dori să o vedeți întâmplându-se în Bangladesh?

Momentan, în Bangladesh, așa cum femeile nu au acces și drepturi suficiente pentru avort în condiții de siguranță, acestea încă își încheie sarcinile nesigur prin metode tradiționale. Sperăm că orice sarcină nedorită poate fi terminată în siguranță într-un centru de sănătate de către un furnizor de serviciu instruit, fără bariere culturale, religioase și sociale.

Suportul SAAF pentru beneficiari

Teoria schimbării SAAF evidențiază patru puncte cheie ale mecanismul de finanțare pentru a obține rezultate:gestionarea granturilor, consolidarea capacității, crearea de rețele și colaborare, monitorizare și evaluare.

În 2018, au fost vizitați 16 parteneri beneficiari în 12 țări. Datorită capacității echipei, numărul proiectelor vizitate a crescut dublu față de anul 2017. Aceste vizite de asistență sunt

o modalitate importantă pentru personalului SAAF să câștige o  bună cunoaștere a proiectelor și furnizarea sprijinului și a recomandărilor viitoare de implementare.

SAAF a oferit fonduri suplimentare pentru susținerea organizațiilor partenere. Acestea au profitat de întâlniri și traning-uri de dezvoltare a capacităților tehnice în desfășurarea activității în domeniul avortului în siguranță. Astfel de proiecte au fost lansate în peste 5 orașe, printre care Zagreb, Makhanda, Lisabona, Bali și Chișinău. La Chișinău, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a organizat o întâlnire la care au participat cca 65 de reprezentanți ai sănătății reproductive și sexuale din Rusia, Armenia, Belarus, Ucraina Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, etc.