Un nou forum în domeniul sănătății sexuale și reproductive a avut loc în Kazakhstan

În perioada 16-17 mai, Rodica Comendant, directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, a participat la a doua ediție a Forumului Internațional, Științific și Educațional „ANA MEN BALA”, care s-a desfășurat la Almata, Kazakhstan.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Sănătății al Republicii Kazahstan în parteneriat cu Centrul Științific pentru Obstetrică, Ginecologie și Perinatologie de pe lângă MSRK.

În cadrul forumului au fost ținute discursuri și prezentări din următoarele domenii:

  • Organizarea asistenței medicale și sociale (reducerea morbidității și mortalității materne și perinatale, gestionarea femeilor însărcinate cu patologie extragenitală și cu risc crescut de complicații obstetricale);
  • Aspectele clinice ale obstetricii (managementul sigur al sarcinii și nașterii, avortul spontan, stările hipertensive în timpul sarcinii, sângerările în obstetrică, infecții în timpul sarcinii etc.);
  • Aspecte clinice ale ginecologiei;
  • Aspectele clinice ale perinatologiei și neonatologiei (screening prenatal și neonatal, diagnostic cu ultrasunete);
  • Aspectele clinice ale sănătății familiei (sănătătea sexuală și reproductivă, infertilitatea în cuplu, probleme de contracepție).

În cea de a-2-a zi a forumului a fost organizat o masă rotundă la tema „Avortul sigur în Kazahstan: aspirația vacuum manuală și avortul medicamentos. Cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății». În cadrul acestei mese rotunde, Rodica Comendant, în calitate de consultant al organizației Concept Foundation, a ținut o prezentare despre ultimele recomandări ale OMS privind avortul sigur și avortul medicamentos. La fel, Fabienne Bochaton, managerul de program din cadrul organizației Concept Foundation din Geneva, a ținut o prezentare despre importanța medicamentelor pentru avortul medicamentos și a prezentat combinația de medicamente – Medabon.

Официальный Отчет второго международного научно – образовательного форума „АНА МЕН БАЛА”

Agenda și prenzentările speakerilor:
Программа международного научно-образовательного форума «АНА МЕН БАЛА»
Программа Круглого стола «Безопасный аборт в Казахстане: мануальная вакуум аспирация и медикаментозный аборт. Последние рекомендации ВОЗ»

Рекомендации ВОЗ по безопасному аборту. Родика Комендант
Медикаментозный аборт. Родика Комендант
Why is the Quality of Medicines for Medical Abortion so important? Fabienne Bochaton
Ipas Aspirators. Mануальная вакуум аспирация. Нодар Гветадзе
Важность предабортного консультирования. Послеабортная контрацепция. Галина Гркбенникова
Ситуация абортов в Казахстане.  Иманкулова Балкенже

Menționăm că, la eveniment au participat  medici ginecologi, persoane cu factor de decizie în domeniul medical, membri ai organizațiilor medicale internaționale,dar și prestatori de servicii medicale din Kazakstan, Russia, Ukraina, Moldova, Finlanda, Elveția și USA.