Kârgâzstan: Exemple și politici privind drepturile omului, inclusiv dreptul femeilor la avort sigur

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la semnarea Rezoluției privind Drepturile Omului, colegii noștri din  Kârgâzstan (MS și Alianța pentru Sănătatea Reproductivă) au împărtășit cu noi câteva din cele mai reușite exemple ce vizează protecția drepturilor și libertăților omului în Republica Kârgâzstan, printre care și dreptul al avort sigur.

Potrivit politicilor de sănătate promovate de Ministerul Sănătății din Kârgâzstan, femeile trebuie să aibă dreptul să decidă liber tot ce privește sănătatea și fertilitatea sa, trebuie să aibă posibilitatea de a alege – să nască un copil sau să întrerupă  sarcina, etc.

În acest sens, au fost elaborate și aprobate 42 de protocoale clinice privind protecția sănătății reproducerii, inclusiv în metodele sigure de avort, avortul medicamentos și prin aspirarea vacuum, care sunt recomandate de OMS, ca fiind considerate unele dintre cele mai progresiste.

Alte exemple oferite se referă la:

  • Dreptul la sănătate – fiecare om are dreptul la cele mai înalte standarde de sănătate fizică și mentală;
  • Fiecare copil trebuie să fie înregistrat imediat după naștere și să aibă un nume;
  • Dreptul de a alege sexul (sau schimbarea de sex);
  • Dreptul de a nu fi supus torturii;
  • Dreptul la accesul la serviciile medicale de bază de calitate;
  • Dreptul de acces la medicamente

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive aduce sincere felicitări colegilor noștri din Kârgâzstan pentru succesul obținut în promovarea drepturilor sexuale și reproductive – drepturi fundamentale ale omului.